Yeni program gerçekçi, uygulama önemini gösterecek
Bakan Albayrak,Yeni Ekonomik Program isimlendirmesiyle önümüzdeki üç yıllık hedefleri üç sözcükle ilk yıl dengeleme, ikinci yıl disiplin, üçüncü yıl değişim olarak ortaya koydu....
Bakan Albayrak,Yeni Ekonomik Program isimlendirmesiyle önümüzdeki üç yıllık hedefleri üç sözcükle ilk yıl dengeleme, ikinci yıl disiplin, üçüncü yıl değişim olarak ortaya koydu. Çeşitli alanlarda yapılacakları anlatarak 2021 yılında yüzde 5 sürdürülebilir büyüme dönemine girileceğini açıkladı. Başarı dilerken yakından takip edeceğimizi belirtirim...
Bakan Albayak, üç yıllık dönem için Yeni Ekonomik Program isimlendirmesiyle, dengeleme, disiplin ve değişim sözcükleri temellendirerek, yeni bir Türkiye hikayesi ortaya koymayı amaçlandığını belirtti. 2019 yılı büyümesinin yüzde 2.3 hedeflendirildiğini açıklayarak ilk yılın dengelenme dönemi olacağını, 2020 yılında mali disiplin ile 3.5’lik büyümenin ardından, 2021 yılından itibaren yüzde 5 büyümenin sürdürülebilirliğinin temel amaçları olduğunu açıkladı.
Albayrak’ın açıklamaları ilk değerlendirmelerde gerçekçi bulunurken, uygulamanın sonuçlarının görülmesi gerektiği üzerinde duruldu. Ayrıca, açıklamada yer alan bazı “2019’da başlamamış bütün projeler askıya alınacak.mega projeler ancak, dış finansmanla başlatılacak” gibi konuların somut projeler belirtilerek, "Kanal İstanbul”, ”Çanakkale Köprüsü” gibi projelerle ilgili detaylandırılması istendi.
Ben, toplantı öncesinde son dönem OVP’lerinde sonuç vermeyen konuların neler olduğuna baktım ve bu açıklamada da o konudaki değerlendirmeleri aramayı düşündüm. Bunlar enflasyon, cari açık, bütçe, kişi başına milli gelir ve döviz kuru gibi konulardı.
Enflasyonun programda bu yıl yüzde 20.8 gerçekleştikten sonra, 2019’da için 15.9, 2020’için 9.8, 2021 içinde yüzde 6 hedeflendiği açıklandı.