Yükselen doları kim nasıl görüyor?
Bu defa doların yükselişi konusunu ele aldım. Yabancı çıkışının artması, Fed’in toplantısı, cari açık artışı gibi güncel nedenlerin yanı sıra siyasal ve ekonomik belirsizlik...
Bu defa doların yükselişi konusunu ele aldım. Yabancı çıkışının artması, Fed’in toplantısı, cari açık artışı gibi güncel nedenlerin yanı sıra siyasal ve ekonomik belirsizlik, yüksek borçluluk ile popülist girişimlerle bütçe disiplininin gevşeyebileceği konularının da altını çizdiler.
Doların son günlerdeki yükselişinin nedenlerinin ne olduğunu farklı kişilerle ele aldım. Gündemde neden olarak duyduğum yabancıların çıkışı, Fed'in çarşamba toplantısı, askeri harekatın etkisi, artan cari açık gibi konuları bazı dostlarımla ele alıp değerlendirdim... Bir ekonomist dostum, “Hızlı bir yükselişle karşılaşmadık. Ağır ağır yükseliyor. Bana göre bunun nedeni siyasal belirsizlik ve ona bağlı olarak gelişen ekonomik belirsizlik” dedi.
Sanayici ve ihracatçılar, döviz konusunda beklentilerinin “istikrar” olduğunu altını çizdiler. İhracatçı bir dostum, “Dolar yükseldiğinde ‘ihracatçıya faydalı olur’ düşüncesi hakimdir. Ama kurdaki ani yükselişler sonrası yurtdışındaki müşteri fiyat indirimi istiyor. Sonra kazara doların yükselişi geri gelirse, yük üstümüzde kalıyor. Görünürde iyi görünen bu durum, hesapta kötü sonuç verebilir. Onun için bugünün iyi görülen fiyatındansa, istikrar daha önemlidir” değerlendirmesini yaptı.
Bir bankacı dostum, “Türkiye yüksek borçlu bir ülke, uzun vadede doların buna bağlı olarak yükseleceğini unutmamalıyız. Onun için yükselişe hep güncel bahaneler bulunabilir.
Ama unutmayalım ki önemli olan yüksek borçluluğu azaltabilmektir. Bugünlerde söylenen nedenler dışında Halk Bankası’na 9 milyar dolarlık ceza söylentileri yine gündemde. Bir s&ou...