Adaletin unuttuğu 28 Şubat mağdurları
Yarın 28 Şubat, Türkiye’nin üzerine karabulut gibi çöken darbenin yıldönümü. Cuntacıların yargılandığı dava FETÖ’nün kumpasları nedeniyle 5 yıldır bir arpa boyu ilerleyemedi....
Yarın 28 Şubat, Türkiye’nin üzerine karabulut gibi çöken darbenin yıldönümü. Cuntacıların yargılandığı dava FETÖ’nün kumpasları nedeniyle 5 yıldır bir arpa boyu ilerleyemedi. Darbe mağduru 600 kişi hâlâ cezaevinde, 300 kişinin durumuysa belirsiz.
Siyasi tarihimize kara bir leke olarak yazılan 28 Şubat post modern darbesi 21. yılına girdi. 28 Şubat’ın mimarları, kısa adı BÇG olan illegal Batı Çalışma Grubu, 15 yıl sonra harekete geçilerek sanık sandalyesine oturtuldu. Lakin sonuç adalet açısından hiç de iç açıcı olmadı. Emekli generaller İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir, Erol Özkasnak ve Çetin Doğan’ın da bulunduğu 103 isim hakkında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni cebren devirmeye iştirak” suçundan dava açıldı.
Kamuoyunun “tarihi hesaplaşma” diyerek sahiplendiği ve merakla beklediği davanın ilk duruşması 2 Eylül 2013’te görüldü. Süreç ilerledikçe beklentiler yerini umutsuzluğa ve karamsarlığa bıraktı. İnsanların adalet kurumu ve kavramına güveni zedelenmeye başladı. Davada hiçbir tutuklu sanık kalmadı. Soruşturmayı başlatan savcıların, ilk görevlendirilen bilirkişilerin FETÖ’yle bağlantısının ortaya çıkması ve yaşanan sahte delil tartışmaları bu tarihi davayı da sulandırmış oldu.
İşin sonunda olan yine 28 Şubat mağdurlarına oldu. Şimdi sormak lazım, adaletin unuttuğu bu insanların işi ilahi adalete mi kaldı? Yeniden yargılanmak dışında hiçbir isteği olmayan bu insanları kamu vicdanı ne zaman görecek? Gelin artık bu insanların sesine kulak verelim. 21 yıldır siyasi kumpaslarla içeri atılan, haksızlığa uğrayan 28 Şubat mağdurlarının yeniden yargılanması için harekete geçelim.
28 Şubat mağdurları ve aileleri adına kamuoyuna sunulan İnsan Hakları ve Adalet Hareketi’nin çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşmayı uygun görüyorum.