Türkiye-Rusya ilişkilerinde Kırım’ı unutmamak 

Rusya, 22 Şubat 2014’te Moskova yanlısı Viktor Yanukoviç’in devrilmesinden sonra Kırım’a müdahale etti. Kırım’da çoğunluğu etnik Rusların yaşadığı bölge fiilen...

Rusya, 22 Şubat 2014’te Moskova yanlısı Viktor Yanukoviç’in devrilmesinden sonra Kırım’a müdahale etti. Kırım’da çoğunluğu etnik Rusların yaşadığı bölge fiilen Rusya’nın kontrolüne girdi.

16 Mart’ta yapılan referandum sonuçları ile de Kırım bölgesinin, Rusya’ya bağlandığı ilan edildi. Türkiye, Ukrayna krizinde ülkenin siyasi birliğini, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü esas alan barışçıl çözüm bulunmasını dillendirerek, Kırım’da yapılan referandum sonuçlarını ve bu sonuçlardan hareketle gerçekleştirilen tasarrufların hiçbirini tanımadığını deklare etti.

Rusya’nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerinde Rusya yanlıları kamu binalarını ele geçirip mayıs ayında referandum düzenleyerek, bağımsızlık ilan ettiklerini açıklamışlardı. Ancak Kiev yönetimi ve Batılı ülkeler ise referandum sonuçlarını kabul etmemişti.

Batılı ülkeler, Ukrayna’daki krize müdahale ettiği iddiasıyla Rusya’ya yönelik bir dizi ekonomik yaptırım uygulayarak, Rusya’yı geri adım attırmaya zorladılar. Sonuç olarak 2014 yılının nisan ayından bu yana Ukrayna ve Rusya arasında geçen savaşta, 5 bin 700 kişi hayatını kaybetti ve 1 milyon insan evlerini terk etti.

Batı’nın gündeminde asla Kırım’ın ilhakı olmadı. Ukrayna, ülkenin doğusunu kurtarmanın derdiyle sorunun çözümünü (çözümsüzlüğünü) Batı ve ABD’ye havale etti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uyuşturucu pandemisi sessiz ve derinden geliyor 22 Eylül 2020 | 153 Okunma İstanbul Sözleşmesi’ne kadınlardan iki farklı yaklaşım  11 Ağustos 2020 | 222 Okunma İstanbul Sözleşmesi’nden aileyi ve toplumu koruma tartışması  04 Ağustos 2020 | 162 Okunma Suriye; Bosna ve Srebrenitsa’nın kaderini yaşıyor  14 Temmuz 2020 | 73 Okunma Etiyopya’da ne oluyor? 07 Temmuz 2020 | 402 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar