Türkiye’yi Halep ve Musul’da görmek istemeyenler
Musul’un DEAŞ’ın elinden alınması için planlanan büyük harekât pazar gecesi saat 01.40’ta 30 binden fazla askerle başladı. Peşmerge güçleri doğu cephesinden, Irak ordusu ve diğer güçler...
Musul’un DEAŞ’ın elinden alınması için planlanan büyük harekât pazar gecesi saat 01.40’ta 30 binden fazla askerle başladı. Peşmerge güçleri doğu cephesinden, Irak ordusu ve diğer güçler ise güneyden top atışlarıyla Musul’u geri almak için harekete geçti. Türkiye’nin Başika’da eğittiği 1500 Iraklı Ninova savaşçıları da Musul operasyonuna katıldı.
Aylardır konuşulan Musul operasyonu Türkiye ile Bağdat merkezi yönetimi arasında ciddi bir tartışma konusu haline getirildi. Türkiye’nin Irak ve Suriye’de ne kadar kalacağı her ne hikmetse hem merkezi Bağdat yönetimini hem de Batı dünyasını bir hayli meraklandırıyor.
Başta ABD olmak üzere İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Rusya’nın Irak ve Suriye topraklarında koalisyon adı altında oluşturdukları DEAŞ ile mücadele platformu, bir nevi Irak ve Suriye topraklarında istedikleri gibi at koşturmalarına ve yüz binlerce insanın ölümüne sebep olmaktadır.
ABD ve Rusya terörle mücadele söylemiyle aslında her iki ülkenin de toprak bütünlüğünün korunmasını sürekli vurgulayarak bölgede yeni üsler ve iktidar tercihlerini dayatmaktadırlar.
Ülkeler sınırların bütünlüğünün korunmasını kırmızı çizgi olarak addederken sınırların içerisinde etnik, mezhep içerikli kantonların temellerini atıyorlar.