2016’da ne yiyecek ne içeceğiz?
2016'nın sağlığın pek çok alanı gibi beslenmeye de yeni ufuklar, farklı bakışlar getireceği kesin. Yenilikler kadar “eskiye dönüş” de söz konusu. İsterseniz sözü fazla uzatmadan konuya hemen...
2016'nın sağlığın pek çok alanı gibi beslenmeye de yeni ufuklar, farklı bakışlar getireceği kesin.
Yenilikler kadar “eskiye dönüş” de söz konusu. İsterseniz sözü fazla uzatmadan konuya hemen girelim, bakalım 2016’nın beslenme falında neler var? Buyurun…
Fermante gıdalar öne çıkıyor
Doğal fermantasyondan geçmiş besinler, mayalanmış yiyecek ve içecekler 2016’nın en gözde gıdaları. Mesela boza. Mesela turşular. Mesela ekşi mayalı ekmek. Mesela yıllanmış peynirler. Ve tabii ki “ev yapımı köy yoğurdu!” Listeye kefiri de eklemeyi unutmayın.
Tane ve çekirdekler parlıyor
Bakliyat grubunun yıldızı parlıyor. Özellikle bezelye ve mercimek yüksek, kaliteli bitkisel proteinleriyle, bu yıl daha çok yenecek. Fasulyeyi, nohudu, maşı, baklayı da bir kenara atmayın. Çekirdeklere gelince… Kabak, ayçiçeği, keten, susam, çörekotu fark etmiyor, yağlı tohumlar gözde...
Probiyotik, probiyotik
Bu yılın başoyuncularından biri de yine probiyotikler. Kilodan bağışıklık bozukluğuna, gaz, şişkinlik, ishal, kabızlıktan yorgunluğa pek çok problemin çözümünde probiyotikler de önemli oyuncular. Kısacası turşular, bozalar, yoğurtlar, peynirler bu yıl da hep gündemde olacaklar.
Tam yağlı süt ürünleri
Yarım yağlı, hele hele yağsız süt ürünlerinden kaçış var; nedenini 21 Aralık’ta Hürriyet’te açıkladım. Bu ürünlerin kilo bakımından da, kolesterol yönünden de ciddi bir fark yaratmadığı tersine sağlığı destekleme ve lezzet söz konusu olunca tam yağlı süt ürünlerine dönmek gerektiği konusunda ciddi bir değişim var.
Protein zengini salatalar
Salatalar bu yılda favori besinler. En çok da proteinden zengin salatalar, peynir, ton balığı gibi hayvansal veya mercimek, nohut, fasulye gibi bitkisel protein kaynaklarıyla zenginleştirilmiş bol proteinli salataları bu yıl daha çok yiyeceğiz.