60. yaşını kutlayanlara 10 altın öneri

50’nci yaş bir gölge çizgisi ise, 60’ıncı yaş günü de önlemler dizisidir. Bedene de ruha da yeni bir ayar gerekir. Bu 10 madde başlıca hedefleriniz olsun.Kadın ya da erkek olmanız fark etmiyor. 50’nci yaş...

50’nci yaş bir gölge çizgisi ise, 60’ıncı yaş günü de önlemler dizisidir. Bedene de ruha da yeni bir ayar gerekir. Bu 10 madde başlıca hedefleriniz olsun.

Kadın ya da erkek olmanız fark etmiyor. 50’nci yaş gününü herkes farklı duygularla kutluyor. Haklılar da... 50’nci yaş bir gölge çizgisi ise, 60’ıncı yaş günü de önlemler dizisidir. Bundan sonrası daha keyifli ama öncesine göre biraz daha risklidir. Beden 60 bin km’yi devirmiş bir araba, ruh ise tecrübelerle gençleşmiş bir delikanlı gibidir. Kısacası bedene de ruha da yeni bir ayar, yeni bir program gerekir. Peki ne yapmalı? Yapacak şey çok ama bence aşağıdaki kutuda yazılı 10 madde başlıca hedefleriniz olsun…

İŞTE O ÖNERİLER

- DAHA AZ VE ÖZ YİYİN: Çünkü yaş 50’yi geçince can boğazdan gelmiyor, gidiyor. Çok değil, az yiyenler uzun yaşıyor.
- ZEYTİNYAĞINA YÜKLENİN: Bu tavsiyeyi aşırı miktarda zeytinyağı tüketeceksiniz şeklinde anlamayın.
Yapacağınız şey şu: Günlük yağ iştikakınızın üçte ikisini değil, dörtte üçünü zeytinyağı ile karşılamayı kural haline getirecek, kalanını tereyağı ile halledeceksiniz.
- ASLAN DEĞİL, KUZU OLUN: 50’sinden sonraki sağlıklı yaşam sırlarından biri de şu: Hayvansal ürünler azaltılacak, minimuma indirilecek; bitkisel ürünlere -sebzeye, bakliyata, meyveye- ağırlık verilecek.
Kısacası “50’sine kadar genç aslan, 50’sinden sonra da aktif kuzu prensibi” devreye girecek.
- SU İÇİN: Su ihtiyacının bir bölümünü çayla, sebze sularıyla, çorbalarla da karşılayabilirsiniz ama değişmez kural şu: İdrar rengi mutlaka açık sarı, hatta su kadar berrak hale gelecek.
- ŞEKER VE UNLA İLİŞKİNİZİ KESİN: Şeker ihtiyacınızı mümkünse sadece meyvelerle karşılayın. Tatlılardan uzak durun. Tatlı yiyecekseniz de tercihi sütlü tatlılardan yana kullanın.
- AKTİF OLUN: Her gün istisnasız en az 5 bin adım kuralına harfiyen uyun. Yürüme alışkanlığınıza yüzme, golf oynama, dans etme vb. keyifli aktiviteler de ekleyebilirsiniz.
Unutmuyoruz: Yaş 50’yi geçince yediklerinizden çok, yaptıklarınız önemli ve “lokmalar azaltılıp adımlar çoğaltılacak” kuralı geçerli.
- SAĞLIĞINIZI İZLEYİN: Bu kontrollerde size verilen görevleri mutlaka yerine getirin.
- BEYNİNİZE KEYİF VERİN: Beyinsel cimnastikleriniz mutlaka devam etsin. Okuyun, yazın, yeni şeyler öğrenin. Müzik dinleyin, gezin, şarkı, şiir ezberleyin.
Sergi, konser dolaşıp seyahate çıkın. Briç, pişti, kaptıkaçtı, tavla, satranç oynayın.
- ŞEKERLEMEYİ KEŞFEDİN: Şekerlemenin tadını çıkarın. Mümkünse eğer öğlen sonralarında 10-15 dakikalık şekerlemeler -siesta- yapın. Prensip olarak dinlemekten de, dinlenmekten de vazgeçmeyin.
- YAŞASIN HUZUR DEYİN: Huzura odaklanın. Manevi yaşamınızı güçlendirip sosyal ilişkilerinizi geliştirin.
Bundan sonrası için yaptıklarınız yediklerinizden, düşündükleriniz ise her ikisinden daha değerlidir. Olumlu düşünmeye, iyi ve güzel beklentilere yönelmeye, inanç dünyanızı güçlendirip manevi yaşamınızı zenginleştirmeye çalışın.
Evde eşe, dışarıda dosta, arkadaşa daha çok iltifat edip övgüler düzün.

Neden daha çok unutur olduk?

- Ömür süremiz uzadı. Yaşlanan beynin doğal bir kapasite kaybı zaten var. Yaş ilerledikçe bu kayıp belirginleşir.
- Stres ve depresyon gibi bellek tehdidi ruhsal problemlerimiz yaygınlaştı. Özellikle depresyon ve uzun süreli strese “bellek törpüsü” demek en doğrusu.
- Beslenme yanlışlarımız çoğaldı. Yeni hayat bizi B12, omega-3 ve D vitamini fakiri yaptı. Bununla da yetinmedi, beyinlerimizi ciddi bir şeker ve trans yağ bombardımanı ile baş başa bıraktı.
- Kilo sorunu ve insülin direnci olanlar arttı. Unutmayın, bel kalınlaştıkça beyin küçülüyor. İnsülin direnci ve obezite ile Alzheimer arasında da bir bağlantının olabileceğini gösteren kanıtlar da artıyor.
- Hareketsizlik çok mühim bir yanlışımız. Düzenli egzersiz sadece kaslara değil, beyne de iyi geliyor. Düzenli yürüyenlerde demans ve Alzheimer olasılığı ciddi düzeyde azalabiliyor.

Alzheimer’ın ilk 10 uyarısını hatırlayalım

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hafta sonu için sağlık notları 23 Kasım 2024 | 402 Okunma Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 622 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 812 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.180 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 388 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar