Ateş korkutur
Ailede bir hasta olunca herkesin huzuru kaçar. Hastalanan bebek ya da çocuk olduğunda ise huzursuzluk artar, yerini telaşa bırakır. Devreye "ateş" de girmiş, vücut ısısı titremelerle yükselmeye başlamışsa...
Ailede bir hasta olunca herkesin huzuru kaçar. Hastalanan bebek ya da çocuk olduğunda ise huzursuzluk artar, yerini telaşa bırakır. Devreye "ateş" de girmiş, vücut ısısı titremelerle yükselmeye başlamışsa "telaş", telaş olmaktan çıkıp korkuya, üzüntüye, paniğe dönüşür.
Yaşasın Hayat ekibine sık yöneltilen sorulardan biri de ateşle ilgili olanlar. Bu konuda benim bir şeyler yazmam –uzmanlık alanım olmadığı için- pek doğru olmaz. Bu nedenle konuya ilişkin bilgileri sık faydalandığım, güvenilir bir sağlık sitesi olan "Medikal Akademi"den aldım. Bu site için Dr. Erhan Yücel'in hazırladığı ateşle ilgili önerileri size aktarmanın faydalı olacağını düşündüm. Annelerin –ve ailelerinin- kutuları sadece okumakla kalmamalarını, kesip saklamalarını da tavsiye ederim.
ÖNEMLİ
İlk 5 önlem
1- Kıyafetlerine dikkat edin: 38,5 derece civarındaki hafif ateşte çocuğunuzun üzerindeki fazla giysileri çıkartın, ince ve bol bir pijama giydirin.
2- Sıvı alımına özen gösterin: Bol miktarda su ve sulu gıdalar almasını sağlayın.
3- Ortamın sıcaklığını muhafaza edin: Bulunduğu ortamın sıcaklığını 21-22 derece arasında tutmaya dikkat edin.
4- Ilık duş aldırın: 29-32 derece sıcaklıktaki ılık suyla duş aldırın veya ılık-ıslak bezlerle pansuman yapın.
5- Hemen ateş düşürücüye sarılmayın: Ateşin 39 dereceye çıkması durumunda doktorunuza danışarak çocuğa ateş düşürücü verebilirsiniz.
UNUTMAYIN