Ayaklarım neden şişiyor?
Özellikle yaz aylarında, sıcaklığın da yükselmesiyle birlikte sık duyduğumuz yakınmalardan biri de ayaklardaki şişmeleri oluyor. Erkeklerden çok kadınları, gençlerden çok yaşlıları...
Özellikle yaz aylarında, sıcaklığın da yükselmesiyle birlikte sık duyduğumuz yakınmalardan biri de ayaklardaki şişmeleri oluyor. Erkeklerden çok kadınları, gençlerden çok yaşlıları rahatsız eden bu sorun herkeste ve her yaşta görülebiliyor.
Genel olarak "ödem" diye adlandırılan bacak-ayak şişmelerinin bir kısmı önemsenmesi gereken ciddi problemlerden kaynaklanırken bazıları da önemsiz, kolayca tedavi edilen basit sorunlar yüzünden oluşuyor.
Kalıcı olan şişlikler olduğu gibi sadece suyu artırarak, tuzu keserek hallolan ödemler de var.
Şişliğin en sık görüldüğü yer, ayak bileği ve ayak sırtı. Eğer çözüm için herhangi bir girişimde bulunmaz, bu problemi görmezden gelirseniz şişlik yavaş yavaş bacaklara, hatta dize kadar çıkabiliyor.
Ödem nasıl oluşuyor?
Aslında ayaklarınızın şiştiğini, ödeminiz olduğunu anlamak çok kolaydır. Rahatça ayağınıza geçiriverdiğiniz ayakkabılarınız dar gelmeye başlar, hatta giyebilmek için zorlanırsınız. Bu durum zaman içinde giderek daha da belirginleşir. Sanki ayakkabılarınız her gün biraz daha küçülmeye başlamıştır.
Ayrıca bu şişliğe kimi zaman ayaklarda ağrı, yanma, uyuşma, gerginlik, soğukluk ya da sıcaklık gibi hisler de eşlik edebilir.
Ayaklarda şişme yakınması, aklımıza, ilk önce toplardamarlardaki genişlemeleri yani gizli ya da açık varisleri getirir.
Bazen bu ödemin altında yatan neden atardamarlardaki bozukluklar olsa da, genelde sorun daha çok toplardamarlardaki genişleme ve keselenmelerden kaynaklanıyor.
Genişleyen, adeta kese gibi olan toplardamarların içinde pıhtılar oluşması, daha da önemlisi bu pıhtılarla beraber enfeksiyon problemlerinin de görülmesi şişmeleri hızlandırabiliyor.