B12 beynimizin sütüdür
B12 vitamini (siyanokobalamin) çok önemli bir vitamindir. Eksikliğine sık karşılaşılır ve bu durum bebeklikten yaşlılığa hemen her yaşta önemli sorunlara yol açar. Her vitamin önemli ama bazıları...
B12 vitamini (siyanokobalamin) çok önemli bir vitamindir. Eksikliğine sık karşılaşılır ve bu durum bebeklikten yaşlılığa hemen her yaşta önemli sorunlara yol açar.
Her vitamin önemli ama bazıları çok önemli. Onlar birden çok görev üstleniyor, eksikliklerinde kalp, beyin, karaciğer, böbrek fonksiyonlarında aksamalar gelişiyor.
B12 vitamini (siyankobalamin) bunlardan biri. O "hayati bir vitamin". Üstelik çok da "nazlı" ve "kaprisli". Noksanlığı ile sık karşılaşılıyor. Eksikliği bebeklikten yaşlılığa hemen her yaşta önemli sorunlara yol açıyor.
B 12 vitaminini biz üretemiyoruz, onu mutlaka dışarıdan yiyeceklerle alıp mide-bağırsak sisteminden sorunsuzca geçirerek vücudumuza kazandırmak zorundayız.
Temel kaynağı hayvansal proteinler. Hemen her gün yediğiniz gıdaların çoğunda (şekerli, unlu gıdalar, tahıl ve bakliyat grubu, sebze ve meyveler) zerre kadar B 12 vitamini yok.
Yeteri kadar B 12 vitamini kazanmaktan söz ediyorsak ihtiyacımızı "hayvansal gıdalar" ile karşılamak zorundayız. Ayrıca bir de parantez açalım: Bağırsaklarımızda da yaşayan probiyotik bakteriler aracılığıyla bir miktar B12 vitamini üretebiliyoruz ama bu bize yetmiyor.
En kaprisli vitamin
B12'nin kaprisleri bitmiyor! Emilimi de ayrı bir problem! Midenizde yer alan özel "parietal hücreler" yeteri kadar "intrensek faktör" üretip B12'yi onunla evlendiremezse, bağırsaklarınızda B12 emilimini aksatacak bir hasar varsa veya midenizin bağırsağınızın bir bölümü ameliyatla alınmışsa siz besinlerle bol bol B12 alsanız dahi emilim sorunları nedeniyle düşük B12 düzeyiyle karşı karşıya kalabiliyorsunuz.