Bilim mi gelenek mi ?
Beslenirken tabii ki bilimin önerilerini kulak arkası etmeyin ama anneniz, nineniz hangi gıdalarla beslenmiş, onları nasıl pişirmişse, sizi hangi yiyecek içeceklerle büyütmüşse onlara ağırlık verin. Besin...
Beslenirken tabii ki bilimin önerilerini kulak arkası etmeyin ama anneniz, nineniz hangi gıdalarla beslenmiş, onları nasıl pişirmişse, sizi hangi yiyecek içeceklerle büyütmüşse onlara ağırlık verin.
Besin seçimleri yaparken "ofsayta düşmemek" için bilimi izlemeye, bilim insanlarının görüşlerini alıp tavsiyelerine kulak vermeye devam edin ama sağlığın her alanında olduğu gibi burada da "her yeni tavsiyenin üzerine balıklama atlamayın!"
Bilim insanlarının söylediklerinden ziyade, geleneksel beslenme alışkanlıklarınıza yaslanın. Anneniz, nineniz hangi gıdalarla beslenmiş, onları nasıl pişirmişse, sizi hangi yiyecek içeceklerle büyütmüşse onlara ağırlık verin. Yüzlerce yıldır tükettiğiniz geleneksel lezzetlerden, kokusunu, tadını, görüntüsünü ezberlediğiniz yiyeceklerden kolayca vazgeçmeyin. Unutmayın ki, besinler genlerinizle konuşuyor. Genlerinize yabancıysalar ya sorun çıkıyor ya da beklenen fayda sağlanamıyor.
MASADA TÜRK SENTEZİ
Ayrıca şu da önemli: Bizim mutfağımız zaten mükemmel bir mutfak. Olağanüstü bir çeşitliliğe sahip.
Akdeniz mutfağının harika bir sentezi. Akdeniz mutfağı ise bütün dünya için beslenmenin en güvenilir limanı. İşte bu nedenle geleneksel yiyecekleri yerken korkmayın. Mesela ekmek de yiyin ama az tüketin ve köy usulü tam tahıllardan yapılan mayalı ekmekleri tercih edin. Canınız tatlı mı çekti? Vicdan azaplarına, çarpıntı krizlerine girip sütlaçtan, muhallebiden, aşure, baklavadan vazgeçmeyin ama kararında bırakmayı da bilin. Ölçülü davranmayı ihmal etmeyin.
İŞTE 'İŞİN' ÖZETİ
Meyvesiz bir hayat olur mu? Olmaz! Miktara dikkat ettiğiniz sürece incir de, nar da, üzüm, şeftali, kayısı, elma da dünyanın en güzel, faydalı ve vazgeçilmez lezzetleridir. Yeter ki ne zaman, ne kadar, nelerle birlikte yiyeceğinize dikkat edin.
Ö-Z-E-T: "Onu ye bunu yeme" diyenlerin –ben dahil- bugün ak dedikleri yarın kara, bugün kara dedikleri yarın ak çıkabilir. Siz siz olun geleneksel ve yerel beslenme alışkanlıklarınızdan kolay kolay vazgeçmeyin. Konu beslenme olduğunda önce geleneklerinize, sonra da bilime bakarak karar verin, çünkü gelenekler bilimsel verilerden daha az değişiyor, daha az yanılıyor!