Bunamanın tek nedeni Alzheimer değil
Hiç önemsemediğiniz basit baş dönmeleri, baş ağrıları, sersemlikler, aslında beyninizdeki küçücük damarların tıkanmaları olabilir. Ve tıkanan bu damarlar arttıkça, beyninizin 'kapasitesi'...
Hiç önemsemediğiniz basit baş dönmeleri, baş ağrıları, sersemlikler, aslında beyninizdeki küçücük damarların tıkanmaları olabilir. Ve tıkanan bu damarlar arttıkça, beyninizin 'kapasitesi' düşer...
Ömrümüz uzadıkça bunama korkusu bizi sıkıştırmaya başlıyor.
Bunama konusu gündeme gelince de akla anında Alzheimer hastalığı geliveriyor. Oysa bunamanın tek nedeni o değil. Daha pek çok sebebi var. En sık karşılaşılanı ise beyinde tekrarlayıp duran (ve ne yazık ki farkına varılmayan) küçük damar tıkanmaları, yani mikro enfarktüsler. Bu tür bunamalara “damarsal kökenli bunamalar”, yani “vasküler bunamalar” da deniyor. Peki, bunamanın bu tipinde neler oluyor? Süreçler nasıl gelişiyor? Buyurun…
BEYAZ KÂĞIT KİRLENİYOR
Beyninizi beyaz, bembeyaz bir kâğıt gibi düşünün ve o kâğıdın üzerine her gün kalem ucuyla sadece küçücük bir nokta koyun. Çok değil en çok beş yıl sonra o bembeyaz A4 kâğıdı sayıları iki bine yaklaşan o siyah noktalar nedeniyle kararmaya başlayacak, siz de o kâğıtta yazı yazabilecek temiz bir alan bulamayacaksınız.
Damarsal demanslarda da böyle bir durum var. Tekrarlayıp duran küçük beyin pıhtıları enfarktüslere yol açıp beyninizin önemli bir kısmını devre dışı bırakıyor. İşin kötüsü bu küçük ve tekrarlayan damar tıkanmaları genelde belirti de vermiyor. Verseler de basit baş dönmeleri, baş ağrıları, sersemliklerden ibaret oldukları için önemsenmiyor. Bu küçücük damarların birbiri ardına tıkanmasıyla fonksiyon gören beyin alanları tıpkı o beyaz kâğıdın küçük siyah noktalarla kirlenmesi gibi yok olup devre dışı kalıyor. Neticede beynin kapasitesi düşüyor. Belleğin gücü de kalitesi de bozuluyor.