Değişin değiştirin

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu bu hafta 'Değişin değiştirin' başlıklı yazısını kaleme aldı.

***

Söz konusu sağlığımız olunca “nasıl yaşadığımız ve yaşam tarzımızda ne gibi seçimler yaptığımız” düşündüğümüzden çok daha önemlidir. Zira o basit değişimlerden bazıları bazen hayatımızı derinden etkileyebilir. Bu köşede sık sık gündeme getirdiğim “YAŞAM TARZI TIBBI” da zaten bu nedenle son yılların en gözde sağlık konularından biridir. Diğer taraftan yaşam tarzı tıbbı aslında yeni bir alan, yeni bir yaklaşım da değildir. Yaşam tarzımızdaki değişimlerin önemini gösteren en güzel örneklerden biri 10 yıl kadar önce ünlü tıp dergisi “Lancet”te yayımlanmıştır. “Hastalıkların Küresel Yükü” adlı o araştırmada, 50 ülkedeki 300’ü aşkın kurumdan yaklaşık 500 araştırmacı 100 bine yakın veri kaynağını tek tek ve dikkatle inceledi. Sonuçlar şaşırtıcıydı. O sonuçların benim gibi sizlerin de ilgisini çekeceğinden en ufak bir kuşkum yok. “Peki, neydi o sonuçlardan bazıları?” diyorsanız buyurun...

ÖNEMLİ

DEĞİŞİME 5 ÖRNEK

DEĞİŞİM 1: İnsanlar dünya çapında “gazlı şekerli içecekler” içmekten vazgeçseler yılda en az 299 bin 521 hayat kurtarılabiliyor.

DEĞİŞİM 2: Eğer “işlenmiş et” (sucuk, salam, sosis) tüketiminden vazgeçersek her yıl en az 800 binden fazla insanın ölümünü engelleyebiliriz.

DEĞİŞİM 3: Sadece daha çok “tam tahıl” tüketmeye karar versek yılda en az 1.7 milyon insanı hayata kazandırabiliyoruz.

DEĞİŞİM 4: Daha sık ve daha fazla “sebze” tüketmemiz durumunda kurtarabileceğimiz insan hayatı ise 1.8 milyon olarak hesaplanıyor.

DEĞİŞİM 5: Eğer biraz daha değişimci olur ve beslenme sistemimize her zamankinden daha fazla “kabuklu yemişler” (badem, fındık, ceviz) veya “çekirdek/tohumlar” ekleyebilirsek hayata yeniden kazandırdığımız insan sayısı 2.5 milyonu geçebiliyor.

(Dr. Michael Greger / Ölmek Ya Da Ölmemek’ten alınmıştır.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İhtiyarlamak şart mı 24 Nisan 2025 | 553 Okunma Yeni hedefimiz ‘moleküler beslenme’ olmalı 21 Nisan 2025 | 603 Okunma Boy uzadıkça ömür kısalıyor 17 Nisan 2025 | 2.766 Okunma Sağlıkta da 5N1K kuralı geçerli 14 Nisan 2025 | 539 Okunma İyi yaşlanmaya bakın 12 Nisan 2025 | 2.199 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar
Close menu