Hangisini tercih edelim?
Sizden gelen soruları yanıtlamak bizim için öncelikli bir görev. Aynı zamanda büyük bir keyif. Bazen aynı sorular tekrar tekrar geliyor ama zararı yok. Siz merak ettiğiniz her konuda bize yazmaya devam edin. Yanıtlamaya...
Sizden gelen soruları yanıtlamak bizim için öncelikli bir görev. Aynı zamanda büyük bir keyif. Bazen aynı sorular tekrar tekrar geliyor ama zararı yok. Siz merak ettiğiniz her konuda bize yazmaya devam edin. Yanıtlamaya hazırız. Bugün sık gelen dört sorunuza dört eski yanıtımızı hazırladık. Buyurun...
Chia mı, keten tohumu mu?
Chia tohumları omega-3 zenginliği bakımından keten tohumuna göre biraz geride. Ama lif ve lezzet açısından keten tohumuna göre iki katı zengin. Özellikle kabızlık sorununa karşı kullanımı onu öne çıkarıyor. Bu üstünlüğüne kalsiyumdan çok zengin oluşunu da ekleyelim.
Keten tohumu ise lignan yani fitoöstrojen zenginliği sayesinde kalp-damar sağlığı açısından öncelikli görünüyor. İkisi de düşük kalorili olan bu tohumlardan chia’nın 2 çorba kaşığı 69 kaloriyken aynı miktar keten tohumu 75 kalori. Proteinleri ise hemen hemen aynı. Her ikisi de benzer oranlarda fosfor, magnezyum ve potasyum içeriyor.
Peki hangisi? Kabızsanız keten tohumu. Günde 1-2 çay kaşığı ile başlayın. Bol su ile için. Menopozdaysanız keten tohumu. İçindeki lignanlar terleme ve ateş basmalarını azaltıyor. Lezzet içinse chia! O daha kolay suda eriyor. Salatalara, çorbalara, yemeklere daha kolay ekleniyor.
Benim tercihim mi? Ben “bitkisel” değil, “bedensel” omega’ları tercih ediyorum. Önceliği de balık yağına değil, havyar ve krill yağı kaynaklı omega’lardan yana kullanıyorum.
Yanıt: Keten tohumu!
Mercimek mi, kinoa mı?
Ben “besinlerin bedenlerle” daha da açıkçası “genlerimizle” konuştuklarını düşünen biriyim. Bana göre boğazımızdan geçen her şey DNA’mızla da hasbihal eder, onu da etkiler.
Bu sadece olumlu değil olumsuz yönleriyle de sürüp giden bir ilişkidir. Böyle olduğu için bize yabancı yiyeceklerle “alerjik sorunlar”ın ve “intolerans” probleminin oluşma ihtimali biraz daha yüksektir. Ben bu nedenle “mangocu değil kavuncu”, “kivici değil limoncu”yum.
Tabii ki bu yaklaşımım mango, kivi ve sağlığa faydalı olduğu bilinen daha pek çok besinin (altın çilek, brokoli) bize zararlı olabilecekleri anlamına gelmiyor.
Onlar da faydalı besinler ama ben karnabahar varken brokoliden, kuru fasulye varken soya fasulyesinden, Beykoz cevizi varken Pekan cevizinden, limon varken kivi, kavun varken mangodan ek bir fayda beklemenin âlemi yok diye düşünüyorum.
Yanıt: Mercimek!
Kabak çekirdeği mi ay çekirdeği mi?
Kabak çekirdeği ile ay çekirdeğinin arasındaki en önemli farkın kalorileri olduğun baştan belirtmeliyim. 1 avuç kabak çekirdeği ortalama 55 kalori iken 1 avuç ay çekirdeği ortalama 120 kaloridir.
Bu kalori fazlalığı da ay çekirdeğinin 2 katı daha fazla yağ içermesinden kaynaklıdır. Aynı zamanda ay çekirdeğinin tuz içeriğini gösteren sodyum minerali daha fazla olmakla buna tam tersi çalışan potasyum ise kabak çekirdeğinde daha fazladır. Özeti şu: Atıştırmalık için kabak çekirdeğini tercih edin. Mümkünse de kavurmadan, tuzlamadan, hatta kabuğu ile içini ayırmadan!
Şaşırdınız belki ama kabak çekirdeğinin kabuğu da bir şifa kaynağı. Demir ve posadan çok zengin.
Yanıt: Kabak çekirdeği!