Haşimato neden mühim?

Haşimato bir tiroit hastalığı... Bağışıklık sisteminin şaşkınlaşıp tiroit bezine saldırmasının tatsız ve genellikle de kalıcı, yani ömür boyu sürebilen bir sonucu.Kısacası...

Haşimato bir tiroit hastalığı... Bağışıklık sisteminin şaşkınlaşıp tiroit bezine saldırmasının tatsız ve genellikle de kalıcı, yani ömür boyu sürebilen bir sonucu.


Kısacası bu enteresan hastalığa paçanızı bir defa kaptırdınız mı kolay kolay kurtulamıyorsunuz. Kadını da erkeği de ilgilendiriyor ama nedense hastaların 90’ı kadın. Bunda kadınların strese daha sık maruz kalmalarının ve hassas duygusal yapılanmalarının da payı olmalı...
Hastalık bazen “hipo”, bazen “normo”, bazen de “hipertiroidi” formunda seyrediyor. Ama en çok görüleni “hipotiroidi” yani tiroidi tembel, yetersiz düşüreni oluyor. Peki diğer detaylar neler? Buyurun...

HAŞİMATO’DAN KORKMAYIN

Haşimato’nun tanısı Anti–TPO testi ile konur. Takibi ise T3, T4, TSH ölçümleri ile yapılır. TSH normalse kişi sadece izlemeye alınır. TSH yüksekse takviye hormona başlanır.
Tehlikeli, korkutucu bir hastalık sayılmaz. Yeter ki düzenli izlensin. Yeter ki hastalar verilen takviye tiroid hormonunu usülune uygun kullansın.
Peki beslenme düzeninde bir değişiklik yapmak gerekiyor mu?
Her otoimmün hastalıkta olduğu gibi Haşimato hastalığında da şeker, un ve glüteni sınırlı, selenyum, probiyotik ve Omega-3’ü bol beslenmekte yarar var. Selenyum takviyeleri ve glutatyon desteğinden de istifade edilmeli.

BEN KORUYUCU SALiSiLAT KULLANMIYORUM!

Damarsal sorunları azaltmak için 40’lı-50’li yaşlardan sonra düzenli olarak her gün düşük dozda Aspirin kullanmanın sağlık için ne kadar gerekli ya da riskli olduğu tartışmaları devam ediyor.
Bir grup doktor Aspirin’i savunurken, diğer bir grup düzenli Aspirin kullanımının beklenen faydayı sağlamadığını, dahası kullananları ciddi bazı risklerin beklediğini düşünüyor. Ben de belli yaşı geçen herkesin her gün Aspirin almasını doğru bulmayanlardanım. Nedenlerini de yukarıda belirttim.
Özellikle 70 yaşın üzerindeki hipertansiyon hastalarında rastgele Aspirin kullanımının, özellikle de günlük 100 miligramlık dozun üstüne çıkmanın, beyin kanaması riskini artırdığı biliniyor. Kullanın ya da kullanmayın diyemem ama 65 yaşında bir hekim olarak benim kullanmayı düşünmediğimi söyleyebilirim.

HER GÜN BiR ASPiRiN iŞE YARIYOR MU?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kırışıklık devrimine hazır mıyız 07 Nisan 2025 | 461 Okunma Hormezisi ıskalamayın 05 Nisan 2025 | 276 Okunma Ani ölüm nedir önlenebilir mi 03 Nisan 2025 | 508 Okunma Hayat bayram olsa 29 Mart 2025 | 125 Okunma NAD bir gençlik çeşmesi mi 27 Mart 2025 | 459 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar
Close menu