Her şişman hasta mıdır?
Yağ artışının deri altında olması ile karın bölgesinde olmasının sonuçları farklı. Karın bölgesinde biriken yağlar çok daha erken dönemde metabolik sorunlara ve hastalıklara sebep...
Yağ artışının deri altında olması ile karın bölgesinde olmasının sonuçları farklı. Karın bölgesinde biriken yağlar çok daha erken dönemde metabolik sorunlara ve hastalıklara sebep olabiliyor.
Eskilerin deyimiyle daha baştan yani “lafı sürdürmeden” söyleyelim: Her şişman hasta değildir.
Nedeni şu: Araştırmalar BKI’nin 30’u metabolik bozuklukların başladığını gösterdiği için bilimsel çalışmalar ve klinik takiplerde BKI’nin 30’dan fazla değerleri şişmanlığın yani obezitenin başlangıç noktası olarak kabul edilir.
Peki bedendeki her yağ birikimi bu değer 30’un üzerine çıktığında bizi hasta eder mi?
Bence hayır. Bazı bölgelerdeki yağ birikimlerinin metabolik olmaktan çok mekanik etkileri var.
Mesela deri altı yağ dokusu artışı böyle bir neticeye sebep oluyor.
Kısacası yağ artışının deri altında olması ile karın bölgesinde olmasının sonuçları farklı.
Karın bölgesinde biriken yağlar mekanik sonuçlara yol açmadan çok daha erken dönemde metabolik sorunlara ve hastalıklara sebep olabiliyor. Detayları aşağıdaki kutularda özetlemeye çalıştım.
BKI NASIL HESAPLANIYOR
BKI: Beden Kitle İndeksi = Vücut ağırlığı (kg) / boy uzunluğunun karesi (metre).
Not: Ağırlıkta ilk iki rakam (72 kg), boyda ilk iki rakam (1.6m) alınacak.
Gizli şifre, yağın nerede biriktiğinde...
Toplam yağ depomuzun yüzde 80’i deri altında. Yüzde 20’si karın içinde, iç organların çevresi ve içinde. Deri altı yağ dokusu artınca ömür uzuyor. Belki kalçalarda, dizlerde ağrılar, kasıklarda pişikler, ağırlık artışına bağlı yorgunluk olabiliyor ama bu bölgedeki yağın artışı çok ciddi boyutlarda değilse ömrü pek kısaltmıyor.
Diyabete, hiper-tansiyona, kalp veya beyin krizine sebep olmuyor. Çok az deri altı yağ dokusu az olan minyon kadınlar daha sık hastalanıp, daha erken ölüyor!
Kısacası, beden kitle indeksine bakılarak obez sayılan birinde yağ deri altında birikince hastalık oluşmayabiliyor.
Karın içindeki çok daha az yağ birikimi bile tersine insülin direncini, diyabeti, hipertansiyonu tetikleyip inme veya kalp krizi hatta kanserle bile neticelenebiliyor.
Vücut ağırlığınızın sadece yüzde 4-5’ini oluşturan karın içi yağınız yüzde 5 artınca işler karışıyor. Çünkü bu bölgedeki yağ metabolik olarak aktif.
Adeta bir iç salgı bezi gibi çalışıyor. İltihaba yol açan sitokinler üretiyor. İnsülin direncini tetikliyor.
Diyabetten kansere, kalp krizinden felce pek çok hastalığa zemin hazırlıyor.
Bozadan faydalanın