İnanç ve oruç neden bir iç doktordur
Yaklaşık 15 yıldır sizlere bazı sağlık önerilerinde bulunuyor, “yapın” veya “yapmayın” şeklinde tavsiyeler veriyorum. Bu tavsiyelerden biri var ki hiç değişmiyor. O da şu: Bana “Oruç...
Yaklaşık 15 yıldır sizlere bazı sağlık önerilerinde bulunuyor, “yapın” veya “yapmayın” şeklinde tavsiyeler veriyorum. Bu tavsiyelerden biri var ki hiç değişmiyor. O da şu: Bana “Oruç tutabilir miyim hocam?” diye soranlara, eğer önemli bir sağlık sorunu yoksa “evet” diyorum.
Nedeni bu mübarek ayın ve oruç tutmanın, beden ve ruh için iyileştirici, hastalık önleyici bir “iç doktor” olduğuna inanmam. Oruç tutmanın (eğer usulüne uygun yapılırsa) bedeni nasıl tamir ettiğini, ayrıca toksinlerden nasıl arındırdığını yarınki yazımda kısaca özetlemeye çalışacağım.
Bugün orucun ruhsal iyileşme sağlayan özelliklerinin üzerinde durmak istiyorum. Oruç ile ruhsal iyileşme ilişkisini bir sonraki kutuda özetledim. Lütfen dikkatle okuyunuz.
RAMAZAN AYI RUHA NEDEN İYİ GELİYOR?
◊ Ramazan ayı ruhsal yapılanmayı gözden geçirmek, stres ve huzur bozucu duygulardan uzaklaşıp iyiye, güzele, huzura odaklanmak için müthiş bir fırsattır.
◊ Bu ay duygusal/ruhsal yanınıza can suyu vermek için mükemmel olanaklar sunar.
◊ Bu olanakların başında şükretmek, kabullenmek, affetmek, hoş görmek, duanın gücünden istifade edip ruhu dinlendirmek, barışmak, yetinmeyi bilmek, dostluk ve aile bağlarını sıkılaştırmak geliyor.
◊ Ramazan ayı boyunca korkmadan yapacağınız iç hesaplaşmalar, duygusal toksinlerden arınmanıza da yardımcı oluyor.
◊ Ruhsal iyilik için çoğalmak, aile ve çevreyle sosyal ilişkileri artırmak adeta vazgeçilmez ilaçlar. Bu mübarek ayda aile büyüklerine yapılan ziyaretler, komşularla, eş dost ve akrabalarla birlikte yapılan iftarlar sosyal ve toplumsal barışa da hizmet ediyor.
◊ Ramazan ayı aynı zamanda bir olumlu düşünme ayı gibidir. Olumlu düşüncelerin artması, endişe ve korkuların azalmasını, pişmanlıkların minimuma inmesini sağlıyor.
Diyet ayı değil niyet ayı
Size iki önemli önerimi bir kez daha hatırlatmak istiyorum.
◊ İftarları ifrat haline getirmeyin. Orucunuzu açarken aşırı gıda tüketme yanlışına düşmeyin. Hızlı yemeyin, lokmaları iyice çiğnemeyi ihmal etmeyin.
◊ Bu ayın bir diyet ayı değil niyet ayı olduğunu aklınızdan hiç çıkarmayın. Ve “Acaba oruç tutarak nasıl zayıflayabilirim?” veya “Hangi diyeti yaparsam daha iyi sonuç alabilirim?” gibi düşüncelerden hiç olmazsa bu ay için vazgeçin.
◊ Sahurun kıymetini bilin. Sahur yapmadan oruç tutmaya teşebbüs etmeyin. Güçlü bir sahurun sadece sağlığınız için değil, tuttuğunuz orucun kabulü için de önemli olduğundan kuşku duymayın.