Kadınları bekleyen gizli tehlike

Demir eksikliği önemli bir sorun. Demiriniz azalınca daha kolay yorulur, daha sık üşür, daha çabuk unutur, daha sık nezle-grip olursunuz. Sorunun erkeklerden çok kadınları etkilediği de önemli bir ayrıntı. Nedeni...

Demir eksikliği önemli bir sorun. Demiriniz azalınca daha kolay yorulur, daha sık üşür, daha çabuk unutur, daha sık nezle-grip olursunuz. Sorunun erkeklerden çok kadınları etkilediği de önemli bir ayrıntı. Nedeni şu...

Kadınlar, regl görmeye başladıkları günden menopoza girene kadar her ay önemli oranda demir kaybeder. Regl dönemlerinde o ay içinde kazandıkları demirin neredeyse tamamına yakınını yitirirler. Yani son derece hassas bir demir dengeleri vardır.
Periyotları biraz uzun sürüp, biraz da ağır geçerse, birkaç ay içinde demir eksikliğinin oluşması kaçınılmazdır. Ayrıca kadın hamile kaldığı zaman, anne karnındaki bebek annenin demir eksikliği olup olmadığını dinlemez, ihtiyacı olan tüm demiri alır. O nedenle, hamilelik döneminde ihtiyacı yaklaşık iki katına çıkan kadının, demir tüketimi açısından ciddi bir beslenme ve takviye planlaması yapması gerekir.
Demir rezervleri çok sınırlı olan kadınlarda düşüklere ve erken doğumlara da çok sık rastlanır, ki bu da önemli bir sorun, ayrı bir demir kaybı nedenidir.
Sık doğum yapan kadınlarda hem kadın hem de bebek, demir eksikliği bakımından yüksek risk altındadır. Bunların dışında, besinler yoluyla alınan demirin sadece az bir miktarı vücut tarafından emilebilir.
Örneğin, demir açısından en zengin besin kaynaklarından biri karaciğerdir. Ama biz ciğerdeki demirin bile ancak yüzde 20'sinden faydalanabiliriz. Temel Reis efsanesine konu olan ıspanaktaki demirin ise ancak yüzde 5'i emilir. Koca bir tabak ıspanak yediğinizde ise vücudunuzun yararlanacağı demir miktarı birkaç miligramı bulmaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İhtiyarlamak şart mı 24 Nisan 2025 | 1.046 Okunma Yeni hedefimiz ‘moleküler beslenme’ olmalı 21 Nisan 2025 | 611 Okunma Boy uzadıkça ömür kısalıyor 17 Nisan 2025 | 2.820 Okunma Sağlıkta da 5N1K kuralı geçerli 14 Nisan 2025 | 542 Okunma İyi yaşlanmaya bakın 12 Nisan 2025 | 2.424 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar
Close menu