Kalsiyum takviyesi için mühim tavsiye
Sağlığımıza ilişkin doğru bilgiler, yerini bazen asılsız dedikodulara bırakabiliyor. Bugünlerde "kalsiyum destekleri" ile ilgili böyle bir durum var. Biliyorsunuz, kalsiyum desteklerinden faydalanma konusu en çok...
Sağlığımıza ilişkin doğru bilgiler, yerini bazen asılsız dedikodulara bırakabiliyor. Bugünlerde "kalsiyum destekleri" ile ilgili böyle bir durum var. Biliyorsunuz, kalsiyum desteklerinden faydalanma konusu en çok kadınları, özellikle de menopoz dönemindeki hanımları ilgilendiriyor.
Hızla yayılan bir dedikoduya bakılırsa “kalsiyum hapları külliyen zararlı, bu haplara el bile sürmemek lazım. Zira kalp krizine davetiye çıkarabiliyorlar.” Peki bu gerçekten doğru bir bilgi mi yoksa sadece bir dedikodu mu? Kalsiyum hapları kalp için gerçekten zararlı mı? Buyurun...
1- Beslenmenizde yeteri kadar kalsiyum kazanıyorsanız kalsiyum desteği almanız gerekmez. Günde iki su bardağı kadar yoğurt, bir-iki bardak ayran, avuç içinizin yarısı kadar peynir yiyorsanız “kemiklerinizi korumak” için kalsiyum hapı yutmayınız.
2- Yeteri kadar kalsiyum almıyorsanız günlük ihtiyacınızın toplamda ortalama 800 mg civarında olduğunu düşünerek eksiğinizi “kaliteli/güvenli” kalsiyum desteği ile tamamlayabilirsiniz. Bu da 400-600 mg’ı geçmemek üzere kalsiyum sitrat veya kalsiyum glisinat desteği almanız anlamına gelir. Dozu ikiye bölüp sabah ve akşam alın. Tek dozda alacaksanız akşamı tercih edin.
3- Günde 1000 mg ve üzerinde kalsiyum desteği almak çok ciddi bir karardır, sadece çok özel hallerde gerekir. Dolayısıyla işin uzmanı bir hekim önermişse kullanılabilir. Bu durumlarda bile ben bir “İKİNCİ GÖRÜŞ ALIN!” derim.