Kramplar yazın neden artar?
Pek önemsemediğiniz, "Aman ne olacak alt tarafı bir kramp" dediğiniz krampların arkasında ciddi sağlık sorunları olabilir! Yaz aylarında sıklığı artan bazı sağlık sorunlarımız var. Bunlardan biri de...
Pek önemsemediğiniz, "Aman ne olacak alt tarafı bir kramp" dediğiniz krampların arkasında ciddi sağlık sorunları olabilir!
Yaz aylarında sıklığı artan bazı sağlık sorunlarımız var. Bunlardan biri de kramplardır. Terle kaybedilen "elektrolitler" özelikle de "sodyum, potasyum ve magnezyumun eksikliği" yaz kramplarının başlıca nedenleridir. Pek önemsemediğiniz, "Aman ne olacak alt tarafı bir kramp" ya da "Şimdi geçer, biraz dinleneyim hele" dediğiniz krampların arkasında sadece geçici elektrolit kayıplar değil, bazen ciddi sağlık sorunları da olabiliyor. İsterseniz lafı dolaştırmadan örnekleri hemen sıralamaya başlayalım...
Mesela, şeker hastalarında gözden kaçmış bir şeker hikâyesinin ilk işareti gece krampları olabilir. Diyelim ki, uyurken bir anda ayağınıza giren krampla uyandınız ve bu sevimsiz kramplar giderek sıklaşıyor. Özelikle bu kramplara ayaklarda üşüme, yanma ya da karıncalanma da eşlik ediyorsa, göbek çevreniz biraz genişse, tüm bunların üstüne bir de ailenizde şeker hastaları varsa, aklınıza ilk gelecek seçeneklerden bir belki de birincisi şeker hastalığı olmalı.
Aklınızda olsun, tiroit bezinin az çalışması da çok çalışması da başka problemlerin yanı sıra kaslarda kramplara yol açabilir. Basit bir kan testi ile tiroit bezi işlevlerinizin ne durumda olduğunu görmek mümkün.
Ayrıca kandaki kalsiyum, potasyum, magnezyum ve sodyum başta olmak üzere tüm minerallerin yani tuzların dengesini etkileyen hastalıkların hemen hepsi kramplara neden olur. Mesela tiroit bezinin hemen komşusu olan ve kalsiyumu dengeleyen paratiroit bezlerin hastalıkları, vücuttaki kalsiyum seviyesinin düşmesine neden olabilir.