Ramazanda sağlıklı beslenin
Ramazan denince akla hemen "iftar" ve "sahur" sofraları gelir. Beslenme uzmanlarına göreyse iyi bir ramazan sofrasının iftarda da sahurda da mantıklı ve makul olması gerekir. Bunun birinci şartının da "porsiyon kontrolü" olduğu...
Ramazan denince akla hemen "iftar" ve "sahur" sofraları gelir. Beslenme uzmanlarına göreyse iyi bir ramazan sofrasının iftarda da sahurda da mantıklı ve makul olması gerekir. Bunun birinci şartının da "porsiyon kontrolü" olduğu söylenir.
Porsiyon kontrolü diyetisyenlerin her defasında tekrar ettiği, üzerinde durduğu önemli bir uyarı. Peki, pek de kolay olmayan bu kontrol nasıl sağlanabilir?
Bugün sayfamızı Yaşasın Hayat diyetisyenleri hazırladı. Sağlıklı ramazan sofraları için dikkatle okumanızı öneririm.
NE YAPMALI?
İftarlık seçimleri: 1 kepçe çorbanın ardından ana yemeği yemenize engel olacak miktarlarda peynir, pastırma, zeytin, bal-kaymak ile pide tüketmek kilo aldırır. İftariyeliklerde "miktara dikkat!" Acele etmek ve abartmak riskli.
Çorba: Tokluk hissinizi hemen sağlayacak, yaz sebzeleri ile hazırlanmış mercimek çorbası veya soğuk ayran aşı çorbası tavsiye edilen seçimler.
Kan şekeri dalgalanmalarına izin vermeyin: Yemek yemeye başlarken seçtiğiniz yiyecekler kan şekerinizi aniden yükseltip, düşürerek baş ağrısı ve benzeri sorunlara neden olabilir.
Bu durumdan sakınmak için kan şekerinizi dengeleyen, sizi tok tutacak glisemik indeksi düşük besinlere (yoğurt, ayran, peynir ile tam tahıllı ekmek grubu ve sebze grubu yiyeceklerin kombinasyonu) öncelik verin.
Çeşitlilik, yeterlilik ve denge: Her gruptan besinin (süt-yoğurt grubu, et grubu, tam ekmek grubu, sebze ve meyve grubu ile yağ grubu) mutlaka öğününüzde bulunmasını sağlayın. Tabağınızı dörde bölerek her yiyecek grubundan farklı seçimler yapabilirsiniz.