Sağlık dosyamız yaşlandıkça neden kabarır?
Sağlık durumumuzu belirleyen pek çok şey var. Üçü çok önemli: Bir; yaşam tarzı seçimlerimiz (yani ne yiyip içtiğimiz, ne oranda hareketli olduğumuz, ne düşündüğümüz, hayata...
Sağlık durumumuzu belirleyen pek çok şey var.
Üçü çok önemli: Bir; yaşam tarzı seçimlerimiz (yani ne yiyip içtiğimiz, ne oranda hareketli olduğumuz, ne düşündüğümüz, hayata nasıl baktığımız, dünü, bugünü, yarını nasıl değerlendirdiğimiz, stres durumunu yönetmede ne ölçüde ustalaştığımız ve nasıl uyuduğumuz gibi şeyler), iki; genetik mirasımız (yani genlerimizde taşıdığımız olumlu veya olumsuz vasıflar, ailemizin genetik geçişli hastalıklarla ilişki durumu), üç; yaşadığımız çevre (nerede, nasıl bir ortamda, kimlerle yaşadığımız).
Genetik bakımdan şanslı biriyseniz (yani kötü bir gen mirasıyla dünyaya gelmediyseniz) özellikle yaşlılıkta başınıza gelebilecek pek çok sağlık sorunundan (örneğin tansiyondan, şekerden, kanserden) uzak bir hayat sürme ihtimaliniz daha fazladır.
Yok, eğer kötü bir genetik yükle doğmuşsanız yaşadığınız çevre ve yaşam tarzı seçimlerinize de bağlı olarak o miras siz yaşlandıkça dosyanızın daha da kabarmasına yol açacaktır.
Nedeni basitçe şudur: Çocukluk ve gençlik döneminizde güçlü bir biyolojik potansiyeliniz var ve bu genç ve dinç güç/potansiyel sizi genetiğinizdeki sorunlardan uzak tutmakta, oluşabilecek küçük arızaları anında toparlamakta, kısacası eksiklerinizi bir şekilde kapatmaktadır.
Probiyotikler kabızlığa çözüm olabilir mi?
Son yıllarda ardı ardına yayınlanan araştırma sonuçlarına bakılırsa öyle gibi görünüyor.
Sağlığımızın dostu bu yararlı bakterilerin sindirim sistemine etkileri hakkında yapılmış en kapsamlı araştırmalardan biri geçenlerde British Journal of Nutrition'da yer aldı.