Tatlı krizlerini önleyen ilk 10 tedbir

Kilo sorununa çözüm bulmaya çalışanların sık dile getirdikleri yakınmalardan biri, “tatlı krizleri”dir. Bu baş edilmesi zor krizlerin ateşini söndürense bazen çikolatadır, bazen bir kâse...

Kilo sorununa çözüm bulmaya çalışanların sık dile getirdikleri yakınmalardan biri, “tatlı krizleri”dir. Bu baş edilmesi zor krizlerin ateşini söndürense bazen çikolatadır, bazen bir kâse sütlaç. Bazen bir baklava dilimidir, bazen de koca bir salkım üzüm.
Peki neden olur bu krizler? O krizleri neler tetikler?
Tetikçi birden çoktur ama özet yanıt şudur:
Tetikçi kiminde kan şekerindeki düşmeler ve ona eşlik eden insülin zıplamaları, kiminde de şu veya bu nedenle oluşan iç sıkıntıları, pişmanlık ve kırgınlıkların eşlik ettiği duygu patlamalarıdır.
Bu patlamalara üzüntü veya kaygının, endişe veya korkunun, yani olumsuzluk uyarıları yüklü duygu durumu değişimlerinin eşlik etmesi de olağandır.
Peki ya çare? Çaresi var mıdır?
Çarenin öyle pek kolay olduğu -maalesef- söylenemez. İşe ciddi bir şeker detoksu ile başlamalı, birden çok cephede ciddi bir mücadeleye hazır olmalısınız. İşte o mücadelenin alt başlıkları...
1- Şekerden uzak durulacak.
2- Un ve nişasta zengini besinlerle de araya mesafe konacak.
3- Hipoglisemi ataklarında zora düşülmedikçe atıştırma yapılmayacak.
4- Alkolden uzak durulacak.
5- Sabah öğünleri güçlendirilip öğlen ve akşamları da protein ağırlıklı hale getirilecek.
6- Kafeinle araya mesafe konulacak.
7- Sık ve aralıklarla bol su içilecek.
8- Uyku sorunu varsa çözümlenecek.
9- Omega-3 seviyesi artırılacak. D vitamini ve B12 eksikliği varsa düzeltilecek.
10- Eğer hiperinsülinemi veya insülin direnci gibi bir problem söz konusuysa tedavi edilecek.

Tiroit nodülüm kanserleşecek mi?

Her tiroit bezi yumru şeklinde nodüller üretebilir. Bezdeki bu yumruların sayıları birden fazla olabilir, büyüklükleri de bir portakal iriliğine erişebilir.
Kısacası tiroit nodülleri sık rastlanılan sağlık problemlerinden biridir, dikkatli araştırılınca kendini sağlıklı zanneden her iki üç kişiden birinde tiroit nodülü tespit edilebilir.
Nodüllerin neden ve nasıl oluştuğu ise net ve açık olarak bilinmez.
Ama her nodülün kanser adayı olmadığı çok net.
Tiroit nodüllerinin ortalamada yüzde 5’i kanserle ilişkili. Nodül hızla büyürse, hasta genç ve hele bir de erkekse, daha önceden boyun bölgesine şua tedavisi uygulanmışsa kanser riski artıyor.
Peki her nodül ameliyat edilmeli mi? Hayır! Ameliyat edilmesi gereken “kanser adayı” yani “riskli” nodüller şunlar:
◊ Çapı 3 cm’den büyük olan iyi huylu sert nodüller
◊ Tiroit biyopsisinde tümör mevcudiyeti saptanan nodüller
◊ Kanser yönünden şüpheli alametler gösterdiği patolojik olarak kanıtlanan nodüller
◊ Çapı 4 cm’yi geçen büyük kistik nodüller
◊ Göğüs kafesinin içine girerek solunum problemi yaratma eğilimi olan nodüller ameliyat edilmesi gereken nodüller olarak değerlendiriliyor.

Ne yağlar kasa ne de kaslar yağa dönüşebilir

Bilinenin daha doğrusu konuşulanın ve zannedilenin aksine ne yağlar egzersiz yapınca kasa, ne de kaslar egzersiz bırakılınca yağa dönüşür.
Eğer aktif yaşayan, egzersiz yapan biriyseniz, yaptığınız fiziksel aktiviteleri ve egzersizleri tümüyle bıraktığınızda bir miktar kas kaybeder, bir miktar yağ üretirsiniz ve bu doğal, beklenen, olması gereken fizyolojik bir gelişmedir. Kazandığınız ilave yağların önemli bir bölümü kas kaybettiğiniz alanlarda birikeceği için bu size “kasların yağa dönüştüğü” hissi verebilir, hepsi bu!
Netice şu: Yağı kasa dönüştüren egzersiz veya hap efsanesine inanmayalım. Egzersiz yağ kaybını destekler, kas kazanımını takviye eder.

Beyin DHA’sız yapamaz!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 580 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 721 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar