Yediğinizin yarısı yaptığınızın iki katı

Size önemli bir tavsiyem var: Yaşınız 40’ı geçtiyse “yeme-içme” konusundaki tercihlerinize “yeni bir ayar” getirin. Özellikle 50’li yaşları çoktaaan devirdiyseniz “can boğazdan gelmez...

Size önemli bir tavsiyem var: Yaşınız 40’ı geçtiyse “yeme-içme” konusundaki tercihlerinize “yeni bir ayar” getirin. Özellikle 50’li yaşları çoktaaan devirdiyseniz “can boğazdan gelmez, gider!” deyip gıda tüketiminizde yüzde 20 civarında bir kısıtlamaya gidin.
Sonraki her 10 yılda bir de bu miktarı biraz daha azaltıp yaşlanma yolculuğuna sağlık, zindelik ve hafiflikle devam edin.
Çünkü “daha uzun ve sağlıklı bir ömrün sırları”ndan henüz sadece biri net olarak kanıtlanmış durumda. O sır da şu: Az yiyenlerin “iyi hayat” şansları daha fazla.
Yaş ilerledikçe daha az gıda tüketmenin ömrü niçin ve nasıl uzattığı konusundaki araştırmalar devam ediyor ama yine de elde bazı net veriler var:
Mesela az yemenin daha az “atık madde üretimi” ve daha az “paslandırıcı serbest radikal oluşumu” anlamına geldiği anlaşıldı. Ayrıca kalori kısıtlamasının insülin sinyal yollarını (IGF-1 geçidini) etkilediği de belirlendi.
Diğer taraftan gıda tüketiminiz azaldıkça kandaki insülin seviyeleri de azalıyor, ne kadar az insülin o kadar güzel, sağlıklı, keyifli ve uzun bir ömür anlamına geliyor.

İnsülin fazlalığı önemli bir tehdit

İnsülin metabolik süreçlerde tek belirleyici değil ama çok mühim bir madde. İnsülinsiz olmuyor. Fazlası da sorun yaratıyor. İdeali, açlık kanındaki insülin seviyelerini 2-5 aralığında tutmak. Açlıkta 8’in, toklukta 40’ların üstüne çıkmasına müsaade etmemek.
Bunun da iki basit yolu var. Bir, daha az gıda tüket, özellikle şeker ve unlu besinlere veda et ki pankreasın daha az insülin salgılansın. İki, daha çok yürü, düzenli egzersiz yap yani hareket et ki kasların kandan daha fazla insülin temizlesin.
İnsülin direnciniz 1.7’den fazla ise insülininizi dengelemeye, fazla insülininizi düşürmeye bakın.
Bizim “kilo yönetimi” konusundaki “Yediğinin yarısı, yaptığının iki katı” formülü insülini dengelemenin de daha uzun bir ömrün de en etkili anahtarı gibi görünüyor.

Harika bir beslenme rehberi

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı mükemmel bir çalışma yapmış. Alanının yetkin ve tecrübeli hocalarını bir araya getirip son derece detaylı bir “TÜRKİYE
BESLENME REHBERİ” hazırlamış.
Dahası bu rehberin içeriğini de oldukça zengin tutmuş. Özel durumlarda nasıl beslenileceği dahil pek çok detayı mükemmel bir çalışmayla özetlemiş.
Kendi adıma bu rehberden çok yararlanacağımı biliyorum. Rehbere katkı sunan öğretim üyelerine, danışma kuruluna, yayın koordinatörlerine ve tabii ki editörlere teşekkür ediyorum.
Böyle bir rehbere çok ihtiyacımız vardı. Sağlık Bakanlığımız bu çalışmasıyla çok önemli bir eksikliğimizi daha gidermiş oldu.

Unutmaktan korkmayın egzersizi bırakmayın

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 592 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 721 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar