Zerdeçal kanseri önler mi?
Zerdeçal, son yılların gözde baharatı. Lezzeti kadar sağlık faydaları da çok konuşuluyor. Zira o, çok yönlü bir ilaç gibi de çalışıyor. Kanserle, damar sertliğiyle, kronik iltihapla, bellek...
Zerdeçal, son yılların gözde baharatı. Lezzeti kadar sağlık faydaları da çok konuşuluyor. Zira o, çok yönlü bir ilaç gibi de çalışıyor. Kanserle, damar sertliğiyle, kronik iltihapla, bellek bozukluğuyla, paslanmayla, kısacası bizi yaşlandıran ne varsa hepsiyle savaşıyor.
Zerdeçalın etkinliğini doğrulayan çalışmaların çoğu ABD’nin en önemli araştırma merkezlerinde (MD. Anderson Cancer Center, UCLA Neurology Department) yapılıyor. Bu merkezlerin elde ettiği güvenilir verilere göre de, zerdeçal tüketimi arttıkça kansere yakalanma ihtimali azalıyor. İyi bir sağlık bakımı almamaları, yeterli ölçüde hijyenik bir yaşam sürme şansı yakalayamamaları, beslenmelerinde gerekli mükemmelliklere ulaşamamalarına rağmen Hintlilerde Avrupa ve Amerika toplumlarına oranla kalınbağırsak, meme, mide, böbrek, akciğer ve prostat kanserlerine daha seyrek rastlanmasının arkasında da muhtemelen bol zerdeçal tüketimi var.
Zerdeçalın bol tüketildiği Okinawa Adası’nda da kanserlere daha seyrek rastlanıyor. Zerdeçalın kanser önleme ve mevcut bir kanserin tedavisini destekleme yönündeki faydalarını araştıran uzmanların en ünlüsü Dr. Bagavmall ve ekibi. Bu ekip Houston’daki (ABD) ünlü MD. Anderson Cancer Center’da araştırmalarını sürdürüyor.
Tabii ki başka merkezlerde de benzer çalışmalar var ve neredeyse tümünün ortak kanısı şu: Zerdeçal desteği kanserle mücadelede işe yarayabilir...
ZERDEÇALIN KENDiSi Mi HAPI MI?
Zerdeçalı doğal yolla besinlerle birlikte tüketmekle hap haline getirip yutmak aynı yararı sağlayamayabiliyor.
Çünkü zerdeçal, daha doğrusu zerdeçalın içindeki “kurkumoid” adı verilen doğal mucize maddeler bağırsaktan kolay kolay emilmiyor. Gıdalarla birlikte (doğal yolla) alınan zerdeçal, daha doğrusu içindeki şifalı maddeler (kurkumoidler ve turmeronlar) haplarla alınanlara oranla bedene daha kolay giriyor.
Kısacası doğal yoldan yemeklerle alınan zerdeçal ile besin desteği olarak yutulan zerdeçal haplarından faydalanma oranı arasında dağlar kadar fark var. Avuç dolusu para ödeyerek satın aldığınız zerdeçal haplarının yüzde doksanından fazlası işe yaramıyor.
Zerdeçalın aktif/etken maddesi kurkumindir ve toz zerdeçalın kuru ağırlığının küçücük bir kısmını (maksimum yüzde 5’ini) kurkumin oluşturur. Diğer taraftan zerdeçalın sindirim sisteminden emilimi çok sınırlıdır. Emilimi çoğaltabilmek için bazı gıda eklemelerine ihtiyaç vardır. İlk eklenen besin karabiber olmalıdır. Karabiberde bulunan piperidin/piperine etken maddesi, zerdeçalın emilimini 20-30 kat artırabiliyor.
Emilimi biraz daha artırmak istiyorsanız üzerine zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Basit bir ölçü şu olabilir: 1 tatlı kaşığı toz zerdeçala yarım çay kaşığı karabiber ve bir çay kaşığı kadar sızma zeytinyağı ekleyiniz. Bu karışımı çorba, salata veya cacıklarınızda kullanmayı deneyiniz.
MiDE AĞRISI MI KALP KRiZi Mi?
En sık hastalanan organımız hangisi? Eğer böyle bir araştırma yapılsaydı midemiz mutlaka ilk üçe girerdi! Gaz, şişkinlik, yanma, hazımsızlık veya yemek borusuna asitli mide muhtevasının kaçak yapmasıyla (reflü) oluşan göğüs ağrısıyla şu veya bu şekilde muhtemelen siz de tanışmış, kalp krizi mi geçiriyorum endişesiyle korkmuş olmalısınız!
Şimdi “reflü” zamanı! Artan stres yükümüz, fast food yiyecekler, sentetik beslenmeye yönelen bir kültür, acele ve hızlı yemek yeme alışkanlığındaki yaygınlaşma gastrit ve reflü salgınının başlıca nedenleri.
Bir zamanların en önemli mide hastalığı olan “ülser” sorununa helikobakterileri saptayıp yeni nesil tedbirlerle ameliyatsız ciddi çözümler bulan modern tıp, gastrit ve reflüye kalıcı çözümler aramakla meşgul. Özellikle göğüste ağrı, yanma, basınç hissi ve dolgunlukla birlikte olduğunda en bilgili hastaya bile (!) kalp hastalığı korkusu yaşatan reflü sorunu son 10 yılın en çok konuşulan sağlık sorunlarından biri.
Kısacası, gastrit ve reflü sorunları en az depresyon, osteoporoz, panik atak sorunu kadar popüler ve gündemde.
MAGNEZYUMA iHTiYACININ 10 iŞARETi