Televizyon değil, Hastane mübarek
Eskiden bilimsel araştırmalar televizyon seyretmenin yol açtığı hareketsizlik ve zararlar üzerine yoğunlaşırdı. Şimdi yapılan araştırmalar televizyonu bambaşka ve yer yer faydalı hale getirmeye...
Eskiden bilimsel araştırmalar televizyon seyretmenin yol açtığı hareketsizlik ve zararlar üzerine yoğunlaşırdı.
Şimdi yapılan araştırmalar televizyonu bambaşka ve yer yer faydalı hale getirmeye başladı.
Bunun son örneği, travmatik ya da duygusal işlerin, insanların acıya dayanma güçlerini artırdığını ortaya çıkardı.
Araştırmada belirli bir grup deneğe, gerçek bir hayat hikayesinden alınma, son derece travmatik bir film olan ‘Stuart A.Gerisin Geriye Bir Hayat’ izlettirilmiş.
Diğer bir grubun da, arka arkaya bir jeoloji ve bir arkeoloji belgeseli izlenmesi sağlanmış.
Yapılan çalışma sonucunda, travmatik filmi izleyenlerin ağrı toleransı, salgıladıkları endorfin hormonu nedeniyle yüzde 13 artmış. Buna karşın belgeselleri seyredenlerin ağrı toleransı yüzde 4.6 oranında azalmış.
Tek fark bu değil ama... Travmatik filmi izleyenlerin, birlikte bulundukları insanları kendilerine daha yakın hissettikleri de tespit edilmiş. Türkiye’de neredeyse televizyonculuğu ölüm noktasına getiren diziler bu yüzden mi tutuyor, doğrusu üzerinde düşünmek lazım. Bundan bir süre öncede İngiltere’de bir araştırma yapılmış ve korku filmi seyretmenin insanlara kilo verdirdiği tespit edilmişti. Mesela ‘Jaws’ filmini seyredenler 161 kalori harcarken, ‘Alien’ filmini seyredenler 152 kalori harcıyorlar. Televizyon izlemek yakında doktor tavsiyesi haline gelmez ama bu araştırmalar da ilginç doğrusu....
KAR YAĞIŞI VE MICHIGAN GÖLÜ
Bu akşam İstanbul’a kar yağışı başlıyor.
“Peki ne kadar kar yağacak?” derseniz, o sorunun cevabını belirleyen unsur aslında Karadeniz.
Şaka yapmıyorum, deniz ve göl üzerinden gelen soğuk hava kütleleri, belirli şartlar oluştuğunda, normalden çok daha fazla yağış bırakır. Bu işin ilk farkına varan, Chicago’nun aldığı fazla kar yağışında Michigan Gölü’nün etkisini hesaplayan ABD olmuştu. Şimdi gelen yağış kütlesi de Karadeniz üzerinden geçerek geldi. Eğer bu hava kütlesi, deniz üzerinde, 100 km bir mesafe boyunca rüzgarla seyrettiyse umulandan daha fazla yağış bırakacak demektir.