İsrail merkezli Ortadoğu'nun inşası
Ortadoğu'da hiçbir kaos, şiddet ve istikrarsızlık kendiliğinden doğal olarak meydana gelmiyor. Bölgede son yıllarda meydana gelen gelişmeleri 1982 yılında yayınlanan İsrail'li Oded Yinon projesinin safhaları olarak...
Ortadoğu'da hiçbir kaos, şiddet ve istikrarsızlık kendiliğinden doğal olarak meydana gelmiyor. Bölgede son yıllarda meydana gelen gelişmeleri 1982 yılında yayınlanan İsrail'li Oded Yinon projesinin safhaları olarak görmek mümkündür. Bu plan İsrail'in stratejik hedeflerini ve ideallerini temsil ediyor. ABD'de neoconların "Yeni Ortadoğu" projesi de Netanyahu için Richard Perle'nin yazdığı belge de Yinon Planına dayanıyor.
Bu plan, Arapların kendi aralarında çatışmalarının tahrik edilmesi, Lübnan'da etnik ya da dini anlamda olduğu gibi Irak'ı ve Suriye'yi de bir kaç küçük parçalara ayırmak esasına dayanıyordu. Basra, Bağdat, Musul ve güneydeki Şii bölgeler kuzeyde ise Sünni ve Kürt bölgelere ayrılacaktır. Suriye ise birkaç devlete ayrılacak kıyıda Şii-Alevi devleti, Halep bölgesinde Sünni devleti, Havran ve Kuzey Ürdün'de bir Dürzi devletçikleri oluşturulacaktır.
Oded Yinon Planı'nın yeni versiyonu olarak ABD Dışişleri Bakanı Rice, Büyük Ortadoğu Projesini gündeme getirdi. Bu projeyle "Yeni Ortadoğu"yu yaratmak için Lübnan, Filistin ve Suriye'den Irak, Fars Körfezi, İran ve Afganistan'ı da içine alan istikrarsızlık, kaos ve şiddet kuşağı yaratılması zorunlu görüyordu.
ABD/İsrail'in bu planının uygulanabilmesi için İslam ülkelerinin kaos ve kriz içinde bulunması bir ihtiyaç değil zorunluluktu. Bunun için de İslam ülkelerini bölmek, parçalamak, ayrıştırmak ve karşı karşıya getirmek suretiyle istikrarsızlaştırmak esas alındı.
Her şey İsrail merkezli bir Ortadoğu yaratmak içindi. Bunun için bir yandan İslam ülkeleri parçalanarak birden fazla kontrol edilebilir butik devletlere dönüştürülürken diğer yandan İsrail'in nüfus ve toprak olarak büyütülmesi amaçlanıyordu.
"Yapıcı Kaos"