Şam'la diyalog zorunludur!
Şam, Türkiye'ye Moskova'dan daha yakındır. Yakınınızdakine uzaktaki muamelesi çekmeniz akıl dışılığınızı gösterir. Bu bağlamda Şam'daki yönetimle Moskova üzerinden konuşmak hem...
Şam, Türkiye'ye Moskova'dan daha yakındır. Yakınınızdakine uzaktaki muamelesi çekmeniz akıl dışılığınızı gösterir. Bu bağlamda Şam'daki yönetimle Moskova üzerinden konuşmak hem risklidir hem de akıl dışıdır. Ankara'daki ya da Şam'daki iktidarın demokrat ya da baskıcı olması o ülkenin halkını ilgilendirir.
Suriye'nin kuzeyini güvenlikli hale getirmek için Türkiye'nin herkesten daha çok Şam'la iş birliği içinde olması gerekir. Sonuçta PYK/PKK'nın ABD/İsrail himayesi altında bölgede elde ettiği kazanımları etkisiz hale getirmenin yolu Şam'dan geçmektedir.
Rusya'nın PYD'ye bakışı!
ABD ile Rusya'nın PYD/PKK konusunda benzer görüşleri olduğu bilinmektedir. Zamanın PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, Moskova'ya defalarca davet edilmiştir. Zamanın Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, PKK'yı da PYD'yi de terör örgütü olarak görmediklerini söylemişti. 2016 yılı Şubat ayında PYD, Moskova'da büro açtı.
Ocak 2017'de Türkiye'nin itirazı üzerine PYD'yi Astana sürecine dahil edemeyen Rusya, Suriye sorununun çözümü görüşmeleri kapsamında PYD'li bir heyeti Moskova'ya davet etmişti. Ruslar, aynı yıl Şubat ayında BM himayesinde Cenevre'de başlayacak Suriye görüşmelerinde de Kürtleri temsilen PYD'nin katılımı konusunda ısrarcı oldu. Ancak PYD'nin Cenevre görüşmelerine davet edilmesini yine Türkiye engelledi.
ABD'nin Suriye'den çekilme kararı sonrasında Rusya ile rejim güçlerinin Menbiç'in 18 kilometre batısındaki Arima'da bir kontrol noktası kurdukları görüldü. Haberlerde, 'üs' olarak tanımlanan bu kontrol noktasında terör örgütü PYD/YPG'lilerin de bulunduğu Menbiç Askerî Konseyi'nin de görev yaptığı bildirildi.