Tiran ve tiranlık ideolojisi
Bütün zamanlar boyu despot kelimesi "fren kabul etmeyen efendi" manasında kullanılmıştır. Tiran ise "mutlak kudret sahibi" diye tarif edilmektedir. Tiran'ı kraldan ayıran yön; onun "hiçbir dini tarafı olmayışı"dır.Ne...
Bütün zamanlar boyu despot kelimesi "fren kabul etmeyen efendi" manasında kullanılmıştır. Tiran ise "mutlak kudret sahibi" diye tarif edilmektedir. Tiran'ı kraldan ayıran yön; onun "hiçbir dini tarafı olmayışı"dır.
Ne kadar zalimane bir şekilde hükümdarlık yaparsa yapsın kral, veraset yoluyla tahta çıkmıştır, hâlbuki tiranı doğuran güçlü darbelerdir. Tiranlar tarih boyunca ya bir ihtilalin ya büyük bir bunalımın yahut da bir siyasi kaosun çocuğu olarak dünyaya gelmişlerdir.
Tiran, Tanrı'ya değil iktidara yani güce tapar. Tarihi süreçte tiranların iktidarda kalabilmek için ilk yaptıkları şey, kendisinden üstün kim varsa onun kellesini koparmaktır. Tiranlar kendi yerini alabilecek "herkesi uzaklaştırmak, bütün ziyafetleri, kültürel etkinlikleri ve merkezleri yasaklamak ve vatandaşlara güven ve cesaret verecek çevrelere karşı uyanık bulunmak" zorunluluğunu hep hissetmişlerdir.
Tiran için "Vatandaşların ne düşünüp ne yaptıklarını bilmek de çok önemlidir. Bu sebeple rakiplerinin etraflarını bir casus şebekesiyle örmek ve her tarafa ve detektif kadınlara varıncaya kadar, ajanlar göndermek durumundadır."