‘Adabımuaşeret’e dair
Cumhuriyet yazarı Özdemir İnce bu hafta '‘Adabımuaşeret’e dair' başlıklı yazısını kaleme aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), müfredata yeni bir seçmeli ders daha ekledi. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan “adabımuaşeret” dersi ile MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan “görgü kuralları ve nezaket” dersinin müfredatını onayladı. Bakanlık, dersin adını pedagojik uygunluk açısından liselerde “adabımuaşeret”, ortaokullarda ise “görgü kuralları ve nezaket” olarak belirledi.
Görgü kuralları ve nezaket dersinin ortaokullardaki tüm kademelerde okutulması planlanıyor ve ders müfredat kapsamında iki düzeyde de 72 saatlik öğretim programını içeriyor. Dersin işleyişinde drama, gözlem, tartışma gibi etkinliklere ağırlık verildi. 7 üniteden oluşacak derste, aile içinde sevgi ve saygının önemi, Kuran’da ve sünnette anne babaya saygı ve “sıla-i rahim” kavramının üzerinde durulacak. (Ankara/Cumhuriyet, 12 Aralık 2023)
Milli Eğitim Bakanlığı liselerde yeni okutulacak “adabımuaşeret” dersi için kitap hazırlayan öğretmenlere uyarıda bulundu. Ders programının işlevsel uygulanması için öğretmenlerin dikkat etmesi gereken hususları sıralayan bakanlık, öğrencilerin milli ve manevi değerleri kavramaları için kitap yazım sürecinde Kuranıkerim ve hadislere yer verilmesini istedi.
Sadece Kuran ve hadislerle olmaz, bence İslam dünyası kültürü bu konuda çok zengindir. Örneğin, Nizamülmülk’ün Siyasetnâmesi, İlyasoğlu Mercimek Ahmet’in Kabusnâmesi, Gelibolulu Mustafa Âli’nin Görgü ve Toplum Üzerine Ziyafet Sofraları (mevâidü’n-nefâis fi-kavâidi’l-mecâlis) gibi...
Bu konuda hem İstanbul hemi de köy kitaplığımda mebzul miktarda kitap bulunmaktadır, eğer Maarif Vekâleti benden yardım isterse derhal ederim. Nizamülmülk’ün Siyasetnâmesinin otuzuncu faslını aktararak ilk katkıda bulunacağım: