Tarih ve sınıf bilinci üzerine
Bugün okuyacağınız yazıyı 18.10.2006 tarihli Hürriyet gazetesinde yayımlamıştım. “Sol” üzerine yazdığım bir yazı dizisi içinde yer almaktadır. Bir zamanlar Hürriyet gazetesinde böyle...
Bugün okuyacağınız yazıyı 18.10.2006 tarihli Hürriyet gazetesinde yayımlamıştım. “Sol” üzerine yazdığım bir yazı dizisi içinde yer almaktadır. Bir zamanlar Hürriyet gazetesinde böyle yazılar yayımlanırdı. 12 yıl sürdü.
Sık sık andığım bu yazıyı şimdi yayımlamamın nedenine gelince: AKP’nin bozguna uğramasıyla sonuçlanan son yerel seçimler ve demokrasi cephesi adayı E. İmamoğlu’nun müthiş zaferi bunda etkili oldu.
Tarih ve sınıf bilinci olmaksızın insanoğlunun adam olması mümkün değildir. Son yerel seçimler bu bilincin oluşmakta oluşunun habercisi olabilir.
Sol ve Sofya’da bir gece
Turgut Özal’ın Anavatan Partisi ANAP, 1983 seçimlerinde oyların yüzde 45’ini alarak seçimi kazanmıştı. Özal, 7 Aralık 1983 günü Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından hükümet kurmakla görevlendirilmişti.
Birkaç gün sonra bir uluslararası yazarlar toplantısına katılmak üzere Sofya’ya gittim.
***
Çalışma sonrasında Moskva Park Hotel’de verilen kokteyl sırasında tanıdığım bir Yazarlar Birliği görevlisi yanıma gelip, müsait isem Gyorgy Cagarov’un beni otelin teras katındaki lokantada beklediğini söyledi. Cagarov, çok büyük bir şair, aynı zamanda Kültür İşleriyle görevli Cumhurbaşkanı yardımcısıydı. Arkadaşımdı.
Lokantada çok büyük, yuvarlak bir masanın çevresinde on kadar resmi suratlı adamla oturmuştu. Beni bu insanlarla tanıştırdı. Bulgaristan Komünist Partisi’nin bölge sekreterleriymiş.
Masaya oturur oturmaz, bir yaşında bir sağ partinin seçim kazanıp solun kazanamamasının nedenini sordu. Ben de şöyle konuştum:
***
“Marx, Engels ve Lenin’in ilkel sınıfsız toplum çözümlemelerinin yanlış olduğunu düşünüyorum. İlkel sınıfsız toplumların ortaklaşmacı niteliğinin işbölümü ile bozulduğunu ve bu bozulmanın kapitalizme giden yolu açtığını söylerler. Bence yanlış. İnsanın doğası ortak mülkiyete, sosyalizme değil kapitalizme, özel mülkiyete yatkın. İnsanların sosyalizme oy vermeleri için kapitalizmin ömrünü tamamlaması ve insanların bencillik illetinden kurtulup mükemmelleşmeleri gerekir.