Namibya soykırımı

Alman parlamentosunun 1915’te yaşananları soykırım olarak tanımasından sonraErdoğan, Almanya’nın Holokost ve Namibya katliamlarıyla yüzleşmesini talep etti. AKP milletvekili Metin Külünk ise Namibya...

Alman parlamentosunun 1915’te yaşananları soykırım olarak tanımasından sonraErdoğan, Almanya’nın Holokost ve Namibya katliamlarıyla yüzleşmesini talep etti. AKP milletvekili Metin Külünk ise Namibya katliamının TBMM tarafından soykırım olarak tanınması için bir önerge vereceğini açıkladı. 
Bu hamlelerin Almanya’yı etkilemesi pek güç. Almanya, Holokostla yüzleşme konusunda sorun yaşayan bir ülke değil. Yirminci yüzyılın başında sömürgeci Almanya’nın Namibya’da yaptığı katliamı Meclis’te soykırım diye tanımlamanın nasıl bir faydası olabilir? 
Evvela, yasama organlarının hukuki bir tanımlamayı tarihteki katliamlar için kullanması kabul edilmiş olur. Ayrıca, Alman parlamentosunun kararından sonra aniden Namibya’yı hatırlamak da herhalde insani kaygılarla yapılan bir hareket olarak değerlendirilmeyecektir. 
Doğru, Almanya, Namibya katliamını soykırım olarak tanımlayan bir düzenlemeyi kendi parlamentosunda kabul etmemiştir. Gelgelelim, mesele hakkındaki tartışma bizdeki 1915 tartışmalarıyla aynı tonda ilerlememekte. Kimse kimseyi kanı bozuklukla, soysuzlukla ya da vatan hainliğiyle suçlamıyor. 
Öyle ki Alman parlamentosu başkanı Norbert Lammert, Namibya katliamının “bugünün uluslararası hukuk standartlarına göre bir soykırım olduğunu ve bir ırk savaşının neticesinde gerçekleştiğini” açıkça kabul etmiş. Dönemin kalkınma bakanıHeidemarie Wieczorek- Zeul, 2004 senesinde Namibya’ya yaptığı ziyarette katliam için özür dilemiş ve günümüzde katliamın soykırım teşkil edeceğini belirtmiş. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.150 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.751 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.499 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.634 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar