Çözüm sürecine neden dönülemez?
Devletin tepesinde çözüm sürecine dönüş olmayacağı konusunda görüş ayrılığı yok gibi gözüküyor. Ama yine de “30 yıl savaştık da ne oldu? Çözüm süreci yeniden...
Devletin tepesinde çözüm sürecine dönüş olmayacağı konusunda görüş ayrılığı yok gibi gözüküyor. Ama yine de “30 yıl savaştık da ne oldu? Çözüm süreci yeniden başlasın” diye düşünen bir kesim de yok değil. Bu kesim de kendi içinde ikiye ayrılıyor; ilki; çözüm süreci devam ederken çözüme karşı olup; PKK'nın geçtiğimiz 24 Haziran'da eline silah almasından sonra barışı hatırlayanlar –ki kendileri tamamen konu dışı…
Ama bir de; Güneydoğu'da hem hendekleri birer birer kapatarak PKK karşısında başarılı olan; hem de bu süreçte halkın görece desteğini kazanan Türkiye'nin elinin güçlendiğini düşünenler var. Artık çözüm sürecini yeniden başlatması gerektiğini, zira artık feda edilecek tek bir askerimizin, polisimizin olmadığını söyleyenler -ki insanlarımızın hayatı konusunda sonuna kadar haklılar…
Yine de bu şartlarda çözüm sürecine dönmek demek, bırakın canların yitip gitmesinin önüne geçmeyi, gelecekte daha büyük bir terör dalgasına sebebiyet verecek devasa bir hata yapmak anlamına gelebilir…
Şöyle ki; Türkiye'nin çözüm süreciyle murad ettiği elbette çatışmasızlık ve güvenlik güçlerimizin şehit olmasının önüne geçmekti. Ama süreçteki bir diğer amaç; PKK'yı doğuran şartların ortadan kaldırılması, Kürt halkının kısıtlanmış haklarının iadesi; Türklerle Kürtlerin hem kanun önünde, hem ekonomik, hem de sosyolojik olarak eşitlenmesi ve Kürt vatandaşlardaki onlarca yıllık birikmiş derin öfkeyi gönül alarak nötralize etmekti.