Evrim
Habere göre, evrim konusu lise müfredatından çıkarılmış. Doğrusu, Reina katilinin yakalanması olayı ve Başkanlık tartışmaları rol çalmasaydı, bu evrim meselesini uzun bir süre ve...
Habere göre, evrim konusu lise müfredatından çıkarılmış. Doğrusu, Reina katilinin yakalanması olayı ve Başkanlık tartışmaları rol çalmasaydı, bu evrim meselesini uzun bir süre ve gürültülü bir biçimde konuşuyor olabilirdik, diye düşünüyorum.
Nitekim, evrim konusu Türkiye'de ilerlemenin ve geride kalmanın, Batıcılığın ve Doğululuğun, medeni olmanın ve köylü sayılmanın turnusollarından biri ve önemlisidir. Evrimi reddetmek gericiliğin köhne dehlizlerine ışınlanma sonucunu doğururken, desteklemek ise “bilimsel düşünce”nin kapısından girmek için gereken neredeyse tek altın anahtardır. Üstelik bu durum sadece Türkiye gibi bir Doğu ülkesinde sözkonusu değildir, Batı'da da durum aynıdır.
Çünkü Evrim teorisi, Fransız Devrimi, Endüstri Devrimi ve Aydınlanma süreçlerinden geçmekte olduğu dönemde Avrupa'ya; Kilise ve Tanrı'yı sosyal, siyasal, bireysel hayattan kovma imkanı ve reçetesini vermiştir. Evrim, Tanrı'nın yaratma eyleminin tesadüflere ihale edilmesi anlamını taşır, ortada bir Yaratıcı ve O'nun gözetleyiciliği/ödül-ceza vericiliği kalmayınca da, insan aklının ve bireyselliğin dönemi başlamış olur. Pozitivizm ortaya çıkar ve her şeyi doğa yasalarıyla açıklamaya başlar. Evrim, bu gibi nedenlerle Avrupa'nın modern tarihini de şekillendiren ciddi bir küresel tabudur.