Müzakerelerin ardından Kırım ne olacak? Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu ile konuştuk...
Habertürk Gazetesi Yazarı Kürşad Zorlu'nun bugünkü (03.04.2022)''Müzakerelerin ardından Kırım ne olacak? Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu ile konuştuk...'' başlıklı yazısı.
Ukrayna’daki savaşın temel başlıklarından biri de Kırım…
Tarihsel süreç içerisinde ve yaklaşık 300 yıl boyunca egemenliği ve demografisi hedef alınan Kırım, 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte bir bilinmezliğe sürüklendi. Türkiye başta olmak üzere konuya dikkat çeken ülkeler “Eğer 2014 yılındaki bu ilhaka karşı daha sert ve kararlı durulsaydı, bugünkü savaşa gelinmeyeceği” görüşünü ortaya koyuyorlar. Son Antalya Diplomasi Forumu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’da bunu vurguladı.
Peki Kırım neden önemli?
Öncelikle Kırım’da yaşayan Tatar Türkleri 2014’e kadar özerk bir statüde yönetilen Kırım’ın asli sahiplerinden… Zaman zaman unutuluyor ancak hatırlamak gerekirse Rusya’nın Çarlık döneminden bu yana uyguladığı en başarılı araçlardan biri hedef alınan birimlerin demografisini zaman içerisinde değiştirmektir. Geniş Türk Dünyası sahası yıllar boyu bu yöntemle yüzleşmiştir. Bölgeyi yakından takip eden uzmanlar SSCB döneminde 1944’te Stalin tarafından sürgün edilmemiş olsalardı bugün yarımada nüfusunun çoğunluğunun Tatarlar’dan meydana geleceğini belirtiyor. Bunun küçük bir örneği 2014’ten beri 30 bine yaklaşan zorunlu Tatar göçü…
Bu öneminin yanı sıra Kırım sorununun bir başka nedeni Kırım’da bulunan Sivastopol limanıdır. Sivastopol, Rusya’nın “sıcak denizlere” açılan kapısıydı. Geçmişte bu limana konuşlanıyorlardı. SSCB sonrasında da kiralama yoluyla hiç vazgeçmediler. 2014’ten sonra durum tamamen Rusya lehine değişti.
Şimdi İstanbul’da başlayan müzakerelerin nereye evrileceği irdeleniyor. Hatta Ukrayna’nın Kırım ve Donbas konusunda nasıl bir adım atabileceği sorgulanırken “buradan vazgeçebileceği” zaman zaman iddia ediliyor. Bunu doğrudan dün Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na sordum. Sayın Kırımoğlu, İstanbul’daki müzakerelerde de yer almıştı.