Suriyeliler meselesini hafife almak büyük hatadır!

Habertürk Gazetesi Yazarı Kürşad Zorlu’nun bugünkü (14.04.2022)''Suriyeliler meselesini hafife almak büyük hatadır!’’ başlıklı yazısı.

Suriye’de iç savaşın ardından geride kalan 11 yılda sorundan en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Rejim karşıtı gösterilerin birkaç haftada bitebileceği seslendirilirken gelinen aşamada harabeye dönmüş şehirler, farklı ülkelerin sürdürdüğü güç mücadelesi ve en önemlisi ülke dışına çıkmış olan milyonlarca insan…

İşte Türkiye 7 Nisan tarihi itibariyle kayıtlı 3.761.267 (vatandaşlık verilenler dahil değil) Suriyeliyi topraklarında bulunduruyor.

Anlaşılan o ki, bir o kadar da sınırın ötesinde Türkiye’nin desteği ile yaşamını sürdürebiliyor. Bu hususta en net ifade Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın (Daha Adil Bir Dünya Mümkün) kitabının önsözünde geçiyor. Dört milyona yakın Suriyeli sığınmacının tüm ihtiyaçlarının kendi topraklarımızda karşılandığı, buna ek olarak bir o kadar sığınmacının ihtiyaçlarının da sınırımıza yakın yerlerde ve kontrol altındaki bölgelerde karşılanmakta olduğu belirtiliyor!

Böyle bir yükün daha ne kadar taşınabileceği sorusu kaygıları artıran ciddi bir belirsizlik. Zaten çözüme yönelik belirsizlik algısı insanların tepkisini artıran ve meseleyi her fırsatta gündeme taşıyan psikolojik bir bariyer haline gelmiş durumda…

Net bir çözüm iradesinin görülemeyişi, belirli bir süre ya da yakın gelecek için makul bir planlamanın yoksunluğu ülkede var olan sorunlarla Suriyeliler meselesinin daha yüksek sesle anılmasına sebep oluyor. Başta ekonomik sıkıntılar…

Öyle ki insanlarımızın önemli bir kısmı yaşanan ekonomik sıkıntıları ülkedeki Suriyeliler ve onlara harcanan on milyarlarca dolarla ilişkilendirmektedir.

Ve bununla birlikte ne yazık ki Suriyeliler konusu sadece bir aş, bir ekmek meselesi de değildir. Uzun yıllara yayılmış bir demografi değişimini ve karşı karşıya kalınabilecek sosyo-kültürel problemleri de dikkate almamız gerekmektedir.

Bu süreç devam ettiği takdirde geri dönüşler konusunda halkın talep ve beklentisi azalmayacak ancak bu hedefi gerçekleştirme ihtimali artmayacaktır.

Bakınız 2014 yılından itibaren hızlı bir şekilde diğer şehirlere yayılan Suriyelilerin şu an %60’a yakını sınır bölgesi dışındaki illerde yaşıyor. Prof. Dr. Murat Erdoğan ve Metin Çorabatır tarafından hazırlanan bir raporda sınır bölgesinden, yani anavatan Suriye’den uzaklaşmanın, kendi ülkelerinden kopuşlarını hızlandıran bir rol oynadığı belirtiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 965 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 282 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 364 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 522 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 254 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar