Türkiye'de bürokrasi bugün nasıl bir açmazın içerisinde?

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi 2017 yılında yapılan referandumda çok az bir oy farkıyla kabul edildi. Ve tüm hukuki unsurlarıyla birlikte 9 Temmuz 2018 tarihinde yürürlüğe girdi. Yeni sistemle birlikte...

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi 2017 yılında yapılan referandumda çok az bir oy farkıyla kabul edildi. Ve tüm hukuki unsurlarıyla birlikte 9 Temmuz 2018 tarihinde yürürlüğe girdi. Yeni sistemle birlikte ekonominin uçacağı türünden vaatler de beklentileri yükseltti. O tarihten bu yana iç ve dış politikada önemli gelişmeler ve değişimler yaşandı.

Gelinen aşamada sistem tartışmalarının vatandaşa yansıyan en büyük etkisi ekonomideki artan problemler oldu. Haliyle yeni sistemin olumsuzlukları ve eksiklikleri de daha net biçimde ortaya çıktı.

Daha öncesinde uygulanan parlamenter sistem kusursuz muydu? Hayır. Onun da kurgusu sorunlarla iç içeydi. Öyle ki bugün muhalefeti ortaklaştıran yegane başlığın adı da “iyileştirilmiş/güçlendirilmiş parlamenter sistem”.

Yani mevcut Cumhurbaşkanlığı sisteminin kusurları kadar bizdeki parlamenter sistemin de yeniden gözden geçirilmesi gerektiği seslendirilmekte.

Ancak yeni sistem gerek zaafları gerekse uygulamadaki hataları sebebiyle derinleşen problemler karşısında çözümleme kapasitesinden giderek uzaklaşıyor. Denge ve denetim mekanizmalarının kurgusal yanlışlığının dışında özellikle bürokrasinin şekillenmesindeki karar verme süreçleri içinden çıkılması zor ve aşırı bir merkezileşme problemini kucağımıza bırakıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 965 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 282 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 364 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 522 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 254 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar