ADALET

Bir teşkilat veya topluluğu devlet yapan temel şartlardan biri adalet tevziidir. Vatandaşları arasında ve hudutları dâhilindeki yaşayanlar arasında adalet dağıtımıdır. Adaletin remzinin, sembolünün terazi...

Bir teşkilat veya topluluğu devlet yapan temel şartlardan biri adalet tevziidir. Vatandaşları arasında ve hudutları dâhilindeki yaşayanlar arasında adalet dağıtımıdır. Adaletin remzinin, sembolünün terazi olması bundandır. Terazi, paylaşım aletidir. Bu zaviyeden bakıldığında adalet dağıtan teşkilata devlet denir.
Devlet, milletlerin devamlılığını temin eden büyük güç olduğuna göre adalet, devletin ruhudur, ayakta tutan sütunlar bütünüdür.
İnkılaplar, devrimler, bir gecede veya bir senede gerçekleştirilebilir. Ancak getirdiği neticeler, asırları etkiler.
Türk milleti, İslâm olduktan sonra şer’î hukuku tercih etti. Kitap-Sünnet-İcmâ-ı Ümmet ve Kıyas-ı Fukaha’dan kaynaklanan bu hukuk hayatı, mevcut ve sonradan gelen örfî yani geleneğe dayalı fakat şer’î hukuka mugayir/aykırı olmayan hukuku da reddetmedi.
Medrese, Selçuklu ve Osmanlı’da fakültelere verilen addır. Fakültelerde hem fizik, matematik, astronomi, kimya gibi dersler ve hem de hukuk ve diğer sosyal ilimler okutulurdu. Söylenmemiş o cümleyi şöylece terennüm etmek mümkündür:
-Cumhuriyet, Tanzimat’ın yapamadığını tamamlayan hamledir.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUSUF TEKİN, DOĞRU SÖYLÜYOR!.. 21 Kasım 2024 | 418 Okunma HİPOKRAT ANDI! 19 Kasım 2024 | 74 Okunma KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ 16 Kasım 2024 | 59 Okunma AHISKA 14 Kasım 2024 | 146 Okunma GÖÇ SİYÂSETİMİZ ÜZERİNE DÜŞÜNMEK 12 Kasım 2024 | 47 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar