DARBELER MÜZESİ
Bir insan, hayatında darbe, muhtıra, hükûmet düşürülmesi… gibi yarım düzineden fazla vak’aya şahid olabilir mi? Normalde olamaz. Başka memleketlerde de zor görülür. Afrika veya Latin Amerika’da da...
Bir insan, hayatında darbe, muhtıra, hükûmet düşürülmesi… gibi yarım düzineden fazla vak’aya şahid olabilir mi? Normalde olamaz. Başka memleketlerde de zor görülür. Afrika veya Latin Amerika’da da yoktur. Bizdeyse olabiliyor. 27 Mayıs’tan 15 Temmuz’a kadarki sürede şahsen yarım düzineden fazla darbe, muhtıra, darbe teşebbüsüne şahid olduk.
Memleketimizdeki isyanların başlangıcını Yavuz Sultan Selim Han’ın çadırına ok atılmasından almak mümkündür. Bunun devamında Genç Osman’ın Yedi Kule Zindanlarında vahşice katledilmesi, III. Selim ve IV. Mustafa’nın hayatlarına kıyılması ve daha başka vak’alar vardır…
Biz, bizdeki darbeler geçmişini umumiyetle 30 Mayıs 1876’da Sultan Abdülaziz’in tahttan indirilip ardından 4 Haziran sabahı şehîd edilmesinden başlatırız. Arada Çırağan Vak’ası ve 31 Mart 1909’da Abdülhamid Han’ın hal edilerek Selanik’te mecburi ikamete tâbi tutulması yer alır. Demek oluyor ki:
Tanzimat sonrasından başlasak bile 1876’dan 2015’e kadarki 139 yıl içinde 1 Padişah ve 1 Başvekil hunharca şehid edilmiş, 1 Padişah...