G20’den ilk 10'a

G20 Zirvesi, adını “Group of 20/20’ler Topluluğu” cümlesinden almakta. Senede bir kere farklı yerlerde bir araya geliyor.

“20’ler” denmesinin sebebi, bu toplantıya dünyanın en gelişmiş 19 devleti ile Avrupa Birliği Komisyonu’nun katılmasından dolayıdır. AB, bir anlamda devlet gibi telakki edilmekte.
Devletler, bu zirveye ülke lideri, maliye bakanı ve merkez bankası başkanıyla iştirak etmekteler. Zirveyi çok sayıda gazeteci, memur ve ilgililer takip etmektedir. Bu seneki gazeteci sayısı iki bindir. Toplam katılımcı ise 30 bindi.
Türkiye, G20 üyesidir, BM mensubu 193 devlet arasında en büyük iktisadî kudret olarak 17. sıradadır. Nitekim 2015 yılı toplantısı Antalya’da icra edilmişti.
G20 Zirvesi, ekonomik ve stratejik mes’ele ve ihtilafları görüşme ve müzakerelerle halletmek için kurulmuş bir yapıdır. Toplantı, iki gün sürmekte ve sonrasında ortak bir bildiri kaleme alınmaktadır.
G20’yi “Davos Ekonomik Forumu”na benzetmek mümkün olmakla birlikte farklar da vardır. “Davos” adını İsviçre’nin bir şehrinden almakta ve her yıl bu şehirde toplanmaktadır. Bir ticari buluşmadır. Devlet Başkanı, Başbakan, Bakan ve iş adamları seviyesinde temsil edilebilmektedir.
G20 ekonomi ve ticaretin yanı sıra stratejik mevzuları da gündemine almaktadır. Devletleri daha ziyade bir veya iki numaralı isimler temsil etmektedir. Davos Zirvesi’nden birkaç derece daha yukarıdadır ve onu gölgede bıraktığı gözlenmektedir.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir buruk bayram! 29 Mart 2025 | 43 Okunma Mankurtlar! 27 Mart 2025 | 170 Okunma İhânete geçit yok!.. 25 Mart 2025 | 173 Okunma İstanbul’dan sorumlu bakanlık 22 Mart 2025 | 433 Okunma Karar 20 Mart 2025 | 389 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar
Close menu