Hükümet Geçici, Devlet Kalıcı
"Kanunun lafzı" denen bir kelimeler ve cümleler tarafı vardır, bir de bu kelimeler ve cümlelerle güdülen gâyesi, yani ruhu. Kanunlar, bir gâyenin hayata geçmesi veya bir zararın önlenmesi için vâzedilir/konur.Evet;...
"Kanunun lafzı" denen bir kelimeler ve cümleler tarafı vardır, bir de bu kelimeler ve cümlelerle güdülen gâyesi, yani ruhu. Kanunlar, bir gâyenin hayata geçmesi veya bir zararın önlenmesi için vâzedilir/konur.
Evet; doğrudur; Anayasa'nın 116. Maddesinde "siyasi parti gruplarından oranlarına göre üye alınır" denmektedir. Geçici hükümeti kurmakla görevli Başbakan Ahmet Davutoğlu ise buna rağmen doğrudan doğruya vekillere Bakanlık teklifinde bulundu. Bunu yapmanın iki sebebi olduğu düşünülebilir:
Birincisi 116. Maddenin lafzı ve ruhu mes'elesidir.
Bu kanun maddesi, erken seçim hükümeti kurulmasını tanzim etmektedir. Öyleyse öncelik, hükümetin teşkilidir. Ortada memleketin hükümetsiz kalması gibi bir tehlike varsa seçimleri gerçekleştirecek hükümeti kurmak öncelikli vazifedir. İki genel başkan, kapıları kapatmış olduklarından bu defa vekillere teklif götürüldü. Bütün bunlar yaşanırken mecliste sadece 1 bağımsız üye vardı. Bu sebeple sn Başbakan, meclis dışındaki isimlere teklif götürmeden önce vatandaşın oy ve iradesine hürmeten meclisteki vekillere mektup yazmayı tercih etti. Bu da ikinci sebep olsa gerek.
HDP bir kenarda tutulursa CHP ve MHP'den bu teklifi kabul eden sadece Tuğrul Türkeş oldu. Şimdi partisi sn Türkeş'i ihraç ediyor. Tuğrul Türkeş, zor bir ânında AK Parti'nin şahsında devlete ve millete destek olmuştur. İhanet, itham gibi ağır sözleri ve bütün hakaretleri göze alarak böyle bir karar verdi. Aslında kamuoyu, zor zamanlarda devlete destek fedakârlığını sn Devlet Bahçeli'de sıkça gördü. Bu defa bütün yollar kapanınca böyle biri gelişme oldu.