İnsanlar, eserler, isimler
Dün bir günlük gazete, birinci sayfasına Mehmet Akif Ersoy'un Sultan Abdülhamid Hân'a çok ağır sözler ettiği şiirlerinden birini koymuştu. Bu şiirin Maocu ideolojiden gelen ulusalcı bir gazete tarafından...
Dün bir günlük gazete, birinci sayfasına Mehmet Akif Ersoy'un Sultan Abdülhamid Hân'a çok ağır sözler ettiği şiirlerinden birini koymuştu. Bu şiirin Maocu ideolojiden gelen ulusalcı bir gazete tarafından basılmasının sebebi, mevcut idarenin Sultan'a karşı gösterdiği vefâ hissine duyulan öfkedendi. Mehmet Akif gafleti üzerinden hem Abdülhamid'e hem mevcut iktidara ateş ediliyordu.
İstanbul'daki GATA Hastanesine Sultan Abdülhamid Hân ismi verilmiş olması bazı ulusalcıları rahatsız etmiş. Sanki mezkûr Padişah, Türklerin değil de bir başka kavmin devlet reisiymiş gibi. Üstelik ismin başına da karışıklığa sebep olacak bir "Haydarpaşa" kelimesi getirme yanlışlığı yapılmıştır. "Ulu Hakan"ın, "Gök Sultan"ın isminin küçük bir tesise verilmesinin çok görülmesi fevkâlâde yakışıksız bir davranıştır. Farkında olmalı ki bu padişahın yaptırdığı köprüler, demiryolları, hastaneler, yetiştirdiği hekim, zâbit/subay, mühendis ve insan kadroları olmasaydı Balkan, Çanakkale, I. Dünya, İstiklal Harblerinin seyri başka türlü olabilirdi. Devlet nöbetini terk ettiğinde Türkiye 5 milyon km2 idi. 33 yıllık idaresinde tek karış toprak vermedi.