Menbiç- Doğu Fırat hattı

2011’de başlayan, daha doğrusu başlatılan Suriye iç savaşından evvel de güney hudutlarımız fazlaca emniyette sayılmazdı. İç savaştan sonraysa bizim güneyimizde ve Suriye’nin kuzeyinde kalan topraklar...

2011’de başlayan, daha doğrusu başlatılan Suriye iç savaşından evvel de güney hudutlarımız fazlaca emniyette sayılmazdı.
İç savaştan sonraysa bizim güneyimizde ve Suriye’nin kuzeyinde kalan topraklar kapan terör örgütünün elinde kaldı.
DEAŞ ve PKK/PYD bölgeyi zımnen paylaşmışlardı. Bu terör örgütleri, yalnızca Reyhanlı, Kilis, Urfa ve Diyarbakır gibi illerimize değil, Ankara, hatta İstanbul’a bile sızarak buralarda kitlevi katliamlarla facialara yol açıyorlardı.
Türkiye, katlanılması mümkün olmayan ve can ve mal varlığımızla vatan bütünlüğümüze kasteden bu kanlı terör eylemlerine karşı taraf bütün devletleri defalarca ikaz ettiği hâlde sürekli oyalama ve ciddiyetsizlikle karşılaştı. 24 Ağustos 2016’da Hür Suriye Ordusuyla birlikte Fırat Kalkanı Harekâtı’nı başlattık. Harekât 29 Mart 2017’ye kadar devam etti. Cerablus, El-Bab ve Damık gibi şehirler DEAŞ ve PKK/PYD-YPG’den temizlenerek halk hürriyet ve huzura kavuşturuldu.
7 Ekim 2017’de ise Astana’da Türkiye, Rusya ve İran’ın garantörlüğüne alınıp Çatışmasızlık Bölgesi ilan edilen İdlib Harekâtı yapıldı. Harekât yine TSK ve Hür Suriye Ordusu tarafından gerçekleştirildi. Düşman unsurlar aynıydı. Bu harekâtla İdlib de huzur buldu. Bugün burada Türk ve Rus kuvvetleri devriye nöbeti tutmaktadır.
Bütün bunlara rağmen terör, durmadı. Arkası sağlamdı. ABD, PKK’nın Suriye koluna silah desteği veriyordu. Bunun üzerine Türk Ordusu ve Hür Suriye Ordusu, 30 Ocak 2018’de Afrin Harekâtı’nı, diğer adıyla Zeytin Dalı Harekâtı’nı başlattı. Halep’in Afrin kazasıyla Azez Bölgesi’ne bağlı Tel Rifat şehri ve o çevreler kurtarıldı.
Fırat Kalkanı ve Afrin Harekâtı’yla terörden arındırılan yerlere Türkiye’den mülteci nüfusu dönüşü yaşandı. Yaşanmaya da devam ediyor. Şimdiye kadar vatanlarına avdet eden mülteci sayısı, Türkiye’deki 3,5 milyonluk mültecinin onda birine yakındır.
Biz, bu kurtarma ve huzur harekâtındayken ABD, sürekli olarak PYD/YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekileceğinin söz ve teminatını vermişti. Fakat bu teminat, hiçbir zaman tutulmayarak havada kaldı.
Fırat’ın batısındaki Menbiç, mevzubahis Kürt terör örgütünün elindeydi. Burası kurtulmamıştı. Bu sebeple Zeytin Dalı Harekâtı bitmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, o günlerde ve daha sonra ve bugünlerde Menbiç üzerine yürüneceğini birkaç kere tekrarladı.
Devlet aklı, Menbiç’in terörden temizlenmesinin şart olduğu inancındadır. Aynı akıl, Doğu Fırat’ın yani sınırlarınızın hemen altındaki Cerablus, Kobani ve Tel Abyad ve çevrelerinin temizlenmesinin şart olduğuna da inanmaktadır. Bugün Türk ordusunun önünde iki hedef bulunmaktadır. Fırat’ın batısında Menbiç ve topyekûn Doğu Fırat. Bunları da Kandil takip eder. Washington, Ankara’ya Menbiç’e silahlı müdahale yapmayın burada birlikte devriye gezelim” diyerek aylardır oyalama siyaseti gütmektedir.
Okyanus ötesi oyalarken terör, ülkemize, askerimize ve vatandaşlarımıza zarar vermeye devam ediyor. Bir şey daha devam ediyor. ABD, nakliye uçakları ve tırlarla PYD/YPG’ye büyük bir orduyu donatacak miktarda silah sevk etmeye. Derin Amerika’nın Fırat’ın doğusunda İsrail dostu taşeron bir Kürt devleti kurmayı kafaya koymuştur. Maksatları, önce Fırat’ın doğusu, sonra punduna getirip batıya açılmak.
Dün, Ankara havaalanında Türkiye Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve MİT Başkanı’yla ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Suriye özel temsilcileri James Jeffrey, herhâlde yalnızca Cemal Kaşıkçı vak’asını görüşmediler. Belki de asıl bunları konuştular. Nitekim, misafir bakan, Menbiç’e müdahale etmekte geç kalındığını ikrar etti.
Menbiç ve Doğu Fırat Harekâtı’nın fazla uzak olmadığını düşünüyoruz.
Ne kadar yakın?
Bir ay içinde olmazsa, seneye marttan önce muhakkak görünüyor.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUSUF TEKİN, DOĞRU SÖYLÜYOR!.. 21 Kasım 2024 | 458 Okunma HİPOKRAT ANDI! 19 Kasım 2024 | 75 Okunma KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ 16 Kasım 2024 | 59 Okunma AHISKA 14 Kasım 2024 | 148 Okunma GÖÇ SİYÂSETİMİZ ÜZERİNE DÜŞÜNMEK 12 Kasım 2024 | 48 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar