Türkiye'yi hesaba katmayanın hesabı hüsranla biter!
BM/Birleşmiş Milletler'e üye devlet sayısı 193'tür. İki müşahit devlet mevcut. Bir de KKTC gibi fiilen devlet olup da BM'nin kapısını açamamış olanlar var. Bu üç sınıf devletin yekûnunu 200...
BM/Birleşmiş Milletler'e üye devlet sayısı 193'tür. İki müşahit devlet mevcut. Bir de KKTC gibi fiilen devlet olup da BM'nin kapısını açamamış olanlar var. Bu üç sınıf devletin yekûnunu 200 kabul edebiliriz.
Dünyada 200 devlet var ama kaçının sözü geçmekte?
Kaçı cümle âlem tarafından devlet sayılmakta?
Kaçı itibar görmekte, yürüdüğünde dostları sevinmekte, düşmanları ürkmekte?
Şöyle bir baktığımızda kaale alınan devletleri şöylece sıralayabiliriz:
ABD, AB, Rusya, Çin, Japonya, İngiltere, Brezilya, Hindistan, İran ve Türkiye.
Dikkatlerden kaçmamıştır; Almaya, Fransa vs demedik; onların çatı kuruluşu olan AB'yi tek devlet telakki ettik. Yine dikkatlerden kaçmamış olmalı ki Kanada ve Avustralya'yı da sıralamaya dahil etmedik. Bunun sebebi şudur, bu ülkeler, AB'den istifa ettiği için müstakilen bahsettiğimiz İngiltere'nin, nâm-ı diğer Birleşik Krallığın genel valilikleridir. Belki bu listede halkın fakirliğinden dolayı Hindistan'a itiraz eden çıkabilir. Fakat bu itirazın kabul görmeyeceği kanaatindeyiz.
Öyle ise bizim bu sıralamamıza göre dünyada esasında 10 devlet vardır. Ve bu devletin içinde Afrika'nın temsilcisi yoktur. Eğer Mısır bir darbe ihanetine maruz kalmasaydı belki o da burada yer alacaktı.
Bu 10 devlete "lokomotif devletler" denebilir.
Onların bazısı cihanşümul/küresel çapta lokomotiftir, bazıları da bölge çapında lokomotiftir. Bir başka tasnif de şudur. Bugün lokomotif devlet olanlardan bazıları tarihte de lokomotif devlet hatta imparatorluktur. Buradan baktığımızda ABD ve Brezilya tarihte yoktur. AB de elbette yok ancak O'na mensup bazı devletler tarihte lokomotifti. Rusya, Çin, Türkiye tarihte kesinkes lokomotiftir. Japonya da belki bu sınıfa alınabilir.