WASHINGTON’DA ZORLU GÖRÜŞME!..

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  ABD Başkanı Donald John Trump’ın dâveti üzerine bugün ABD’nin başkenti Washington, DC’de.“13 Kasım” bir ayı aşkın bir...

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  ABD Başkanı Donald John Trump’ın dâveti üzerine bugün ABD’nin başkenti Washington, DC’de.
“13 Kasım” bir ayı aşkın bir zamandır en fazla tekrar edilen takvim günlerinden biriydi. Sn. Trump, iki devlet arasında Suriye’ye dair ihtilaflar kızışınca Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ı “şunları oturup baş başa görüşelim” ağzıyla dâvet etti. Ne var ki  7 Ekim’de yani Barış Pınarı Harekât gününde de devlet âdâbına uymayan bir mektup gönderdi. Başkan yardımcısı Mike Pence  başkanlığındaki bir Amerikan hey’eti  müzakereler için Ankara’ya gelirken bizim  tarafın psikolojisini bozmak için bir de tutup o mektubu  basına sızdırdılar.
Mektup işitilince Türkiye siyasetiyle kamuoyunda ciddî bir dalgalanma oldu. Mektubun muhteva  ve üslubuyla kabulü mümkün değildi. Her fırsatta dostumuz ve müttefikimiz olduğu tekrarlanan Amerika Birleşik Devletleri, skandal mektup yazmak ve o mektubu skandal biçimde sızdırmakla kalmadı. Temsilciler Meclisi de tam bir  hasmâne  tutuma girdi. Aynı gün içinde kısa  bir aralıkla Türkiye aleyhine  iki karar birden çıkarttı. İlkinde Ermeni soykırım iddiasını doğru buluyor, ikincisindeyse  bir kısım devlet adamlarımıza karşı müeyyide tatbiki yoluna gidiyordu. Bunun üzerine rafa kaldırılmış Halk Bank dosyası da bir hukuk garabetiyle raftan indirilip muhakemeye  devam edildi.
Türk milletinin ve Ankara’nın sinir uçlarıyla oynamışlardı.
Türkiye’deki Amerikan aleyhtarlığı bir ânda fırladı. Bu arada ekran, sütun, konferans ve dost toplantılarında Erdoğan’ın Washington’a gidip gitmemesi yoğun biçimde tartışılmaya başlanmıştı. Toplum iki ayrı görüşteydi. Bir kısmı, gidilmesinden bir kısmı gidilmemesinden yanaydı. Aslında iki tarafın da gerekçeleri doğruydu.
Şâyet on yıl önce olsaydı zannederiz Sn. Erdoğan, kibarlaştırılarak “skandal” denilen bu kadar rezalet varken restini çeker ve bu dâveti iptal ederdi. “On yıl” dememiz şundan. İnsan ömründe on yıl çok uzun bir zamandır. On yıl insana çok şeyler öğretir. Hele devlet hayatının içinde olanlar için on yıl sanki asırdır. Bu tecrübeden dolayıdır ki Cumhurbaşkanı, haklı olmasına büyük bir kamuoyu desteği de arkasında bulunmasına rağmen kalkıp gitti.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi doğru okumak!.. 24 Nisan 2025 | 160 Okunma Türkiye Gazetesi 22 Nisan 2025 | 69 Okunma Türkistan, hepimizin mülkü!.. 19 Nisan 2025 | 247 Okunma Kardeşlik 17 Nisan 2025 | 88 Okunma Davos’tan Antalya’ya 15 Nisan 2025 | 73 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar
Close menu