Asgari ücrette seçim vaatleri
Asgari ücret, bu seçimde önemli ekonomik vaatler arasında yer aldı. Hemen hemen tüm partiler, asgari ücrette yüzde 50’den fazla artış vaadinde bulunuyor. Bir kısım Siyasi Partiler 1.500, 1.800, 2.000 ve hatta 5.000 lira asgari...
Asgari ücret, bu seçimde önemli ekonomik vaatler arasında yer aldı. Hemen hemen tüm partiler, asgari ücrette yüzde 50’den fazla artış vaadinde bulunuyor. Bir kısım Siyasi Partiler 1.500, 1.800, 2.000 ve hatta 5.000 lira asgari ücret vaat ediyor.
Elbette ki tüm siyasi partiler gibi Ak Parti’de seçmene en yüksek sosyal ve ekonomik hakları vermek ister, ancak burada atacağınız düzenlemeler maliyet artışıyla birlikte emekçinin cebine reel olarak ilave gelir koymuyorsa tartışmanın bir anlamı olmaz. Önemli olan vatandaşın cebine giren alım gücünü artıran düzenlemelerdir.
Ücretliler üzerinden gelir vergisi, sosyal güvenlik primi, işsizlik sigortası primi ve damga vergisi olmak üzere dört farklı kesinti yapılmakta, bu kesintiler de hem işçi hem işveren üzerinde bir yük oluşturmaktadır.
Ücretlerden kesilen vergiler, sosyal sigorta primi, işsizlik sigortası primi ile sosyal sigorta ve işsizlik sigortası priminin primi işveren payı toplamı net ücrete oranlandığında, oldukça yüksek tutarda vergi yükü olduğu görülmektedir.
Asgari ücretin vergilendirilmesi adalet ilkesine de uygun olmadığı açıktır. Çünkü o gelire sahip olan kimse zaten temel ihtiyaçlarını sınırlı bir şekilde karşılayabilmektedir. Asgari ücretin bir yıllık tutarının altında geliri olan kimseler vergilendirilmemelidir.
AK Parti hükümeti iktidara geldiğinde adeta bir enkaz devraldı. Meclis’te önemli ve öncelik yasal değişiklikler yapıldı. Asgari ücretin vergilendirilmesi de az sayıda kalan sorunların içinde.