Az vergi, çok teşvik

Seçim heyecanı tüm partilerde yoğun bir şekilde hissediliyor. Elbette bu seçimin sonuçlarını etkileyecek en önemli argümanının ekonomi olduğunu söylesek abartmış olmayız. Bu yüzden tüm siyasi...

Seçim heyecanı tüm partilerde yoğun bir şekilde hissediliyor. Elbette bu seçimin sonuçlarını etkileyecek en önemli argümanının ekonomi olduğunu söylesek abartmış olmayız. Bu yüzden tüm siyasi partilerde vergi, sosyal güvenlik ve ekonomik vaatler oldukça kapsamlı düzenlenmiş.
AK Parti’nin açıkladığı 360 sayfalık, seçim beyannamesinde 161 kalkınma projesi, “Millet Bahçeleri”, polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerine 3600 emeklilik ek gösterge verilmesi, ekonomide teşvik ve istihdam-yatırım kolaylıkları gibi konular düzenleniyor.

CHP KOBİ’ler için Sosyal İşletme Modeli kurmayı, kişi başı geliri 15 bin dolara çıkartmayı, enflasyonu ve işsizliği yüzde 5’in altına indirmeyi, cari açığı, milli gelirin yüzde 4’ünün altına düşürmeyi vadediyor.

MHP ise ekonominin ihtiyacı olan yapısal reformlar hayata geçirileceğini, esnaf ve çiftçilerin vergi ve prim yükünün hafifletileceğini, esnaf ve sanatkarlara geçmişe yönelik borçlanma imkanı sağlanacağını, staj ve çıraklık süreleri emeklilik için sayılacağını açıkladı.
Saadet Partisi ise vergi yükünün hafifletileceğini, asgari ücret yoksulluk sınırının üzerine çıkacağını açıkladı.

Esasen tüm partilerin ücretler üzerindeki vergi yükünün yeniden düzenlenmesi ve ücretlinin vergi yükünün hafifletilmesi görüşünde olduğunu söyleyebiliriz.

***
Vergi sisteminde sorun ne?

Türkiye’de çalışanların hem kazanırken hem de harcarken vergi ödediklerini göz önünde bulundurursak, sistemde vergi yükünün ezici baskısının azaltılması ihtiyacına hak verilecektir. Tüm ücretlilerin dolaylı yoldan ayrıca vergilendirildiği, diğer bir deyişle ücretin harcanması esnasında KDV, ÖTV gibi vergilerin de ödeniyor olması ücret üzerindeki vergi yükünü çok daha yüksek bir tutara çıkardığı görülmektedir. Gıda, benzin, otomobil, cep telefonu gibi pek çok harcamada tüketicilerden alınan dolaylı vergilerin oranının yüzde 70 civarında olduğu dikkate alındığında çalışanların hem kazanırken ve hem de harcarken vergi ödediği gerçeği ortaya çıkmaktadır. Avrupa Birliği’nde dolaylı vergilerin oranı yüzde 27’dir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 206 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 167 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 300 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 175 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar