Çalışma Süresinin Biyometrrik Verilerle Takibi Mümkün Mü?
İşçi ve işveren arasındaki en önemli anlaşmazlıklardan birisi de fazla çalışma konusunda yaşanmaktadır. İş Kanunu'na göre çalışanların işe geliş-çıkış ...
İşçi ve işveren arasındaki en önemli anlaşmazlıklardan birisi de fazla çalışma konusunda yaşanmaktadır. İş Kanunu'na göre çalışanların işe geliş-çıkış saatlerinin ve işyerindeki çalışma sürelerinin takip edilmesi gerekmektedir. Fazla çalışma olgusunun parmak izi sistemi ile takip edilmesi hakkında İş Kanunu işverenlere genel olarak çalışma sürelerini takip etmek yükümlülüğü vermiş olup çalışma sürelerinin nasıl takip edileceği konusunda şeklen bir tanımlama yapmamıştır.
Çalışma sürelerinin en yaygın takibi giriş kartları ile yapılmakla birlikte parmak izi, yüz tanıma veya retina taraması ile de çalışma sürelerinin takibini yapan firmalar bulunmaktadır. Kişisel Verileri Koruma Kanunu ile düzenleme yapılıncaya kadar bu yönde yasal bir sıkıntı yaşanmazken artık parmak izi, yüz tanıma veya retina taraması ile de çalışma sürelerinin takibinde sıkıntılar yaşanmaktadır.
Parmak izi kayıt sistemi ile mesai takibi yapılması nedeniyle özel hayata saygı hakkı kapsamın