‘Mazeret izni’nde rapor şart
Çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri yakınların ölümü, evlenme veya babalık halinde işçinin ücretli mazeret hakkı gerekmektedir. Son Torba Kanun ile birlikte işçiye; evlenmesi veya evlat...
Çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri yakınların ölümü, evlenme veya babalık halinde işçinin ücretli mazeret hakkı gerekmektedir.
Son Torba Kanun ile birlikte işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verileceği hüküm altına alınmıştır.
Mazeret ya da ek ücretli izin olarak tanımlanabilecek bu hakların kullanımı için gerekli belgelerin işverene ibrazı önem taşımaktadır.
İşçi söz konusu hakları kullanırken, ücretli izinli sayılabilmesi için mutlaka bu süreleri belgeleyebilmesi gerekmektedir. Örneğin evlilik durumunda, evliliğini gösterir yasal bir belgeyi işverenliğe sunması gerekir.
Özellikle, işçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verileceği hüküm altına alınmıştır.
Maddenin yorumu yapılırken yine, işçinin on güne kadar talep edebileceği sürelerin çocuğunun hastalığına ilişkin raporuna dayanması şarttır. Bir başka ifade ile bu süreler ‘kafa izni’ olarak değil, gerçekten çocuğun ihtiyacı halinde kullanılması kuraldır. Gerçekten de yasa hazırlanırken AK Parti hükümeti tarafından, büyük bir mağduriyetin önüne geçilmesi amaçlanmış olup, bu mağduriyetin hastalık rapor ile belgelenmesi talebinin işçi tarafından karşılanması gerekmektedir.