SGK borç yapılandırmasında püf noktalar
Piyasalara rahat bir nefes aldırmak ve kamu alacaklarının ödenmesinde vatandaşlara ve iş dünyasına kolaylıklar sağlamak üzere çıkartılan 6736 Sayılı Kanun, 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe...
Piyasalara rahat bir nefes aldırmak ve kamu alacaklarının ödenmesinde vatandaşlara ve iş dünyasına kolaylıklar sağlamak üzere çıkartılan 6736 Sayılı Kanun, 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girmişti. Aradan geçen sürede başta SGK ve Maliye olmak üzere borçların nasıl yapılandırılacağı da açıklığa kavuştu.
SGK ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla birlikte bir yandan piyasalar rahatlamış olacak, diğer yandan da maliye, SGK, belediyeler, odalar gibi kurum ve kuruluşlar ödenmemiş alacaklarını tahsil etmiş olacaklar.
Milyonlarca SGK borçlusu işverenler ve sigortalılar için başvuru dönemi böylece başlamış oldu. Ancak, alışkanlık olduğu üzere, bu tür başvurular hep son güne bırakılıyor.
SGK af ve yapılandırma başvurularının 31.10.2016 tarihinde son ereceği dikkate alındığında başvuruların bir an önce yapılmasında fayda var.
Başvurular nasıl yapılacak
SGK borcunu yapılandırmak isteyen işverenler veya sigortalılar bu tarihe kadar ilgili başvuru formunu doldurarak SGK’ya vermesi gerekecek. Özel sektör işyerleri için otomatik yapılandırma söz konusu olmayıp, mutlaka başvuru yapılması gerekiyor.
Ancak, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşların borçları ise otomatik olarak yapılandırılacak. Belediyeler ve bağlı kurumlar ya 31.10.2016 tarihine kadar yapılandırma başvurusu yapacak ya da başvuru yapmayan idarelerin, taksit süreleri otomatik olarak 144 eşit takside bölünecek. Yapılandırmaya otomatik katılım sadece Belediye ve belediyeye bağlı kurumlar için geçerli olacak.